Mese îmbelşugate, cadouri şi feţe zâmbitoare. Este imaginea Crăciunului perfect, promovată pe reţele sociale, de multe ori departe de realitate. Sărbătorile pot amplifica stările de tristeţe şi anxietate, care duc, în cele din urmă, la depresie, boală de care suferă, oficial, 1 din 5 români. Psihologii spun că, în perioada sărbătorilor de Iarnă, numărul celor care se confruntă cu depresia se poate dubla şi ne recomandă să petrecem timp alături de cei dragi, pentru că este cel mai la îndemână antidot.
Crăciunul înseamnă bucurie, însă sunt mulți pentru care perioada Sărbătorilor de Iarnă este apăsătoare, cu singurătate, tristeţe, melancolie. Imaginile sărbătorilor ideale promovate peste tot în această perioadă amplifică toate aceste sentimente, mai ales în cazul celor care nu au cu cine să împartă Crăciunul. Pe alții, tocmai timpul îndelungat petrecut cu familia îi sperie. Eforturile făcute ca totul să iasă perfect le accentuază stările de anxietate. Ignorate, acestea pot duce la depresie, scrie tvrinfo.ro.
Daniela Gavankar – psiholog: Depresia este o boală şi nu se manifestă neapărat contextual, iar depresia nu poate să treacă să spun aşa cu o motivaţie foarte puternică, pentru că se referă la nişte modificări neurohormonale ale creierului, care se traduce printr-un deficit de adrenalină, de serotonină, de dopamină. Trebuie să mergem la medic.
În această perioadă a anului, numărul celor care se confruntă cu depresie se dublează. Se vede și la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalelor din întreaga țară, unde ajung zeci de cazuri de tentative de suicid la sfârșit de an.
Diana Cimpoeşu – medic şef UPU SMURD Iaşi: Ce facem noi este să intervenim în scopul salvării vieţii. În general sunt persoane tinere, persoane cu un nivel de instrucţie ridicat, dar care din păcate au avut astfel de gesturi suicidale.
Cititul sau vizionatul unui film pot ţine depresia la distanţă în această perioada. Pe listă putem adăuga plimbările, dar şi participarea la concerte ori spectacole în aer liber. Şi avem de unde alege: aproape că nu este oraş în care să nu găseşti astfel de evenimente. Aici putem găsi oameni care ne pot deveni prieteni.
Daniela Gavankar – psiholog: Ar fi foarte important să ne reevaluăm viaţa şi priorităţile, valorile, ce este important pentru noi în această perioadă, ce valorizăm cu adevărat ca alegere personală, nu socială.
Dacă tristeţea durează mai mult de două săptămâni, nu uitaţi că nu este niciodată greşit sau ruşinos să cerem ajutor prietenilor sau terapeuţilor.
Sărbătorile pot amplifica stările de tristeţe şi anxietate
Facebook Comments