Comisia Europeană elaborează planuri pentru a evita criza de medicamente în UE

by Florian Popa

Marți, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri pentru a preveni viitoarele penurii de medicamente, inclusiv lansarea imediată a unui mecanism voluntar de solidaritate la nivelul întregii UE pentru medicamente. Această decizie vine în urma rapoartelor de iarnă trecută despre lipsuri de stocuri în farmacii, cu Agenția Franceză pentru Siguranța Medicamentelor înregistrând peste 3.700 de rapoarte de lipsă de stocuri sau riscuri de lipsă de stocuri. „Pentru această iarnă, vom înființa imediat un nou mecanism voluntar de solidaritate”, a declarat Stella Kyriakides, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranța Alimentară, marți, jurnaliștilor. „Acest lucru va permite statelor membre aflate în situație de penurie să caute sprijin de la alte state membre care ar putea să furnizeze medicamente dacă au un stoc suficient.”
Didier Ronsyn, un farmacist din Bruxelles, a salutat știrea și a declarat pentru Euronews.com că se confruntă deja cu probleme legate de medicamente. „În fiecare zi, suntem nevoiți să facem cercetări pentru a încerca să ținem evidența tratamentelor pacienților. Încercăm, de asemenea, să găsim alternative atunci când acestea sunt disponibile”, a spus Ronsyn. „Ne ajutăm reciproc, dacă putem, și, în cele mai complicate cazuri, suntem nevoiți să spunem ‘nu’. Trebuie să îndrumăm pacientul înapoi la medic, astfel încât acesta să poată schimba tratamentul, dacă este necesar.”
Comisia intenționează, de asemenea, să întocmească o listă de medicamente critice până la sfârșitul anului, ceea ce, conform Ancel·la Santos Quintano, un funcționar superior de politici de sănătate din Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), va fi deosebit de important.
„Aceasta va fi o unealtă utilă deoarece ar trebui să includă medicamente care satisfac nevoile prioritare de sănătate și va ajuta la facilitarea și concentrarea autorităților asupra acestor medicamente, analizarea lanțului de aprovizionare, identificarea vulnerabilităților și introducerea de măsuri pentru a aborda aceste vulnerabilități”, a declarat ea pentru Euronews.com.
Pe termen lung, Comisia dorește să diversifice lanțurile globale de aprovizionare prin parteneriate internaționale cu țări terțe, precum și să consolideze capacitățile de producție pentru medicamentele critice și ingredientele active. Cu toate acestea, Comisia dorește să sublinieze că propunerile nu indică reindustrializarea sectorului european.

Facebook Comments