Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră se aşteaptă la o creştere semnificativă a traficului la graniţele României, în zilele următoare, în mini-vacanţa de Sfânta Maria, în special la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, motiv pentru care a transmis mai multe recomandări pentru tranzitarea frontierei.
Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, la nivelul tuturor structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră s-au suplimentat arterele de control, în funcţie de configuraţia fiecărui punct şi de dinamica valorilor de trafic, s-a suplimentat personalul planificat la controlul documentelor, precum şi echipamentele de control folosite, fiind utilizate inclusiv staţii mobile, în vederea asigurării controlului de frontieră în parametri optimi.
Astfel, zilnic, aproximativ 3.900 poliţişti de frontieră desfăşoară, în această perioadă, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.
Tot pentru efectuarea formalităţilor de frontieră cu operativitate, echipe mobile din cadrul structurii centrale se vor deplasa în principalele puncte de trecere a frontierei pentru a acorda sprijin colegilor aflaţi în teren.
IGPF precizează că punctele de prim-ajutor instalate în PTF Nădlac II şi PTF Giurgiu de către autorităţile locale, la solicitarea Poliţiei de Frontieră, rămân operaţionale pe perioada weekend-urilor. Voluntari şi paramedici sunt pregătiţi să acorde ajutor de specialitate în cele două puncte, în caz de nevoie.
La frontierele interne, formalităţile specifice se efectuează în comun cu autorităţile de frontieră ungare, respectiv bulgare, sens în care, în cadrul protocoalelor bilaterale, au fost contactate autorităţile statelor vecine în vederea stabilirii unor măsuri comune de fluidizare a traficului, astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate şi totodată cu respectarea metodologiei de lucru, a precizat sursa citată.
În acelaşi timp, au fost dispuse şi măsurile necesare pentru supravegherea sporită a frontierei de stat, în punctele de trecere şi în zona de competenţă.
În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, iar cele mai mari valori de trafic sunt înregistrate în punctele Borş şi Nădlac II, respectiv în Giurgiu şi Vama Veche, IGPF recomandă călătorilor utilizarea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional de la graniţa de vest şi sud.
Astfel, la frontiera româno-ungară sunt operaţionale 12 puncte de trecere, după cum urmează:
* pe raza jud. Timiş: T.F. Cenad – Kiszombor
* pe raza jud. Arad: T.F. Nădlac – Nagylak
* P.T.F. Nădlac II – Csanadpalota
* P.T.F. Turnu – Batonnya
* P.T.F. Vărşand – Gyula
* pe raza jud. Bihor: T.F. Salonta – Mehkerek
* P.T.F. Borş – Artand
* P.T.F. Borş II – Nagykereki
* P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany
* P.T.F. Săcuieni – Letavertes
* pe raza jud. Satu Mare: T.F. Urziceni – Vallaj
* P.T.F. Petea – Csengersima