Vitamina B6: ce beneficii are și în ce alimente o găsim

by webeditor

Vitamina B6, cunoscută și sub denumirea de piridoxină, este o vitamină hidrosolubilă ce face parte din complexul de vitamine B, un grup de vitamine esențiale pentru sănătatea organismului.[2] În acest articol îți vom spune de ce este ea importantă și ce beneficii are, dar și ce alimente ar trebui să incluzi în dieta ta dacă ești în căutarea unor surse naturale de vitamina B6.

Ce este Vitamina B6 și rolul său în organism

Vitamina B6 (piridoxina) are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii și îndeplinește mai multe roluri importante în organism. Printre altele, este implicată în metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților. De asemenea, este importantă pentru buna funcționare a sistemului imunitar, procesul de dezvoltare a creierului, sinteza neurotransmițătorilor și producția de hemoglobină, o proteină esențială pentru transportul oxigenului în organism.[1][2]

Printre cele mai importante beneficii ale sale se numără:

  • prevenirea și tratarea anemiei, în special în timpul sarcinii (datorită rolului său în producția de hemoglobină);
  • îmbunătățirea stării de spirit și ameliorarea simptomelor depresiei (datorită rolului său în sinteza neurotransmițătorilor, inclusiv a serotoninei și dopaminei);
  • susținerea funcționării optime a creierului (tot datorită rolului său în sinteza neurotransmițătorilor) și reducere riscului de a dezvolta Alzheimer;
  • ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual;
  • reducerea grețurilor în sarcină (este adesea recomandată femeilor însărcinate care se confruntă cu grețuri matinale severe, inclusiv celor diagnosticate cu Hiperemesis gravidarum);
  • susținerea sănătății inimii (prin reducerea nivelului de homocisteină, un aminoacid care, atunci când este prezent în cantități mari în organism, poate crește riscul de boli de inimă);
  • reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer (se crede că acest potențial beneficiu ar avea legătură cu proprietățile sale antiinflamatorii);
  • susținerea sănătății oculare;
  • ameliorarea simptomelor asociate artritei reumatoide.[1][2]

Alimente bogate în Vitamina B6

Vitamina B6 este prezentă într-o varietate de alimente, iar includerea lor în dietă poate asigura un aport adecvat de această vitamină esențială. Printre alimentele bogate în Vitamina B6 se numără:

  • peștele – peștele, în special somonul și tonul, este o sursă excelentă de vitamina B6; de asemenea, este bogat în acizi grași Omega-3, ceea ce îl face benefic pentru sănătatea inimii;
  • carnea de vită – este o sursă foarte bună de vitamina B6, dar este totuși indicat să alegi bucăți de carne mai slabă, mai sărace în grăsimi saturate;
  • produsele lactate – 240 g de brânză de burduf cu 1% grăsime, de exemplu, pot asigura 12% din doza zilnică recomandată de vitamina B6;
  • ouăle – consumând 2 ouă îți poți asigura 10% din doza recomandată de piridoxină (indiferent de modul de preparare).

Tofu reprezintă o sursă foarte bună de vitamina B6 pentru cei care preferă să evite sursele de naturală animale. Din aceeași categorie a surselor vegetale de piridoxină mai fac parte și:

  • năutul (oferă 65% din doza zilnică recomandată);
  • cartofii dulci;
  • cartofii;
  • bananele;
  • avocado;
  • mazărea;
  • fisticul;
  • morcovii;
  • spanacul;
  • dovleacul spaghetti.[2]

Pentru a beneficia în mod optim de toate beneficiile vitaminei B6, este important să urmăm o dietă echilibrată și diversificată, care să includă o varietate de alimente bogate în această vitamină. Este recomandat să consultăm un specialist în nutriție pentru a ne asigura că obținem un aport adecvat de vitamina B6, în funcție de nevoile individuale.

Atenție! Este de preferat să-i asigurăm organismului necesarul de nutrienți, inclusiv de vitamina B6, prin alimentație. Administrarea de suplimente poate avea efecte adverse, în special atunci când se depășesc dozele recomandate, și este indicat să se facă doar la recomandarea medicului. Potențialele reacții adverse asociate cu administrarea în exces de suplimente cu vitamina B6 includ, de exemplu, leziuni ale nervilor, durere și amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor.[1]

Vitamina B6 este esențială pentru funcționarea optimă a organismului, având multiple beneficii pentru sănătate, de la prevenirea anemiei și ameliorarea grețurilor, la promovarea sănătății creierului și a inimii. Alimente precum carnea, peștele, legumele și fructele sunt surse bogate de vitamina B6, ce pot fi introduse cu ușurință în dieta oricăruia dintre noi, indiferent de preferințele sale sau de regimul alimentar urmat.

Bibliografie:

  1. Streit, Lizzie. „9 Health Benefits of Vitamin B6 (Pyridoxine)”, Healthline, Oct. 2018, www.healthline.com/nutrition/vitamin-b6-benefits. Accessed 20 July 2023.
  2. „Top 7 Benefits of Vitamin B6”, Cleveland Clinic, 30 Dec. 2022, health.clevelandclinic.org/vitamin-b6/. Accessed 20 July 2023.

 

Facebook Comments