Având în vedere creșterea temperaturilor în perioada curentă și disconfortul termic ridicat creat de acestea, Direcția de Sănătate Publică Arad dorește să transmită o serie de recomandări populației pentru prevenirea și combaterea efectelor caniculei asupra stării de sănătate.
Recomandări pentru populația generală
- Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18.
- Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.
- Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine).
- Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
- Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.
- Nu consumați alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
- Consumați fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.
Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice
- Hidratare corespunzătoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe
- Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.
- Se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei.
- Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară precum și pălărie de protecție pe cap sau umbrela.
- Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.
- Menținerea cu rigurozitate a igienei personale.
Recomandări pentru angajatori:
-Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
- reducerea intensității și ritmului activităților fizice
- asigurarea ventilației la locurile de muncă
- alternarea efortului dinamic cu cel static
- alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer
-Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților
- asigurarea necesarului de apă potabilă, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb
- asigurarea echipamentului individual de protecție
- asigurarea de dușuri
Recomandări generale pentru situațiile de cod roșu:
-reduceți deplasările la cele esențiale
-nu vă deplasați între orele 11.00-17.00
-consumați lichide între 2- 4 litri /zi
-nu consumați alcool
-nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00
-evitați mâncărurile grele și mesele copioase
-folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie
DIRECTOR EXECUTIV
DR.IRIMIE CECILIA GABRIELA