Ce reprezintă viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)?
Dacă medicul tău suspectează că ai putea avea o inflamație în organism, acesta poate recomanda un test de sânge numit și test al vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH) sau a eritrocitelor (1).
Când sângele este extras într-un tub înalt și subțire, celulele roșii din sânge se așează treptat pe fundul acestuia. Prezența unei inflamații în organism va face ca eritrocitele să fie mai dense și să aibă o viteză mai mare de sedimentare la fundul eprubetei (1).
Un test VSH nu diagnostichează o afecțiune specifică. În schimb, poate ajuta medicul specialist să determine dacă te confrunți cu o inflamație și ce teste suplimentare de sânge ar putea fi necesare. Testul VSH poate fi, de asemenea, utilizat pentru monitorizarea bolilor inflamatorii existente (2).
Când și de ce este nevoie de testul VSH?
Un test VSH poate identifica și măsura nivelul unei inflamații în organism. Cu toate acestea, nu ajută la identificarea cauzei precise a inflamației. De aceea, testul VSH este rareori efectuat pe cont propriu. De cele mai multe ori, acesta este asociat altor teste pentru a determina cauza anumitor simptome.
Află mai multe despre care este rolul VSH-ului.
Totodată, dacă ai fost deja diagnosticat cu o afecțiune inflamatorie, medicul poate efectua testul VSH ca parte a activității de rutină de laborator pentru a se asigura că planul actual de tratament funcționează.
Pentru diagnosticarea condițiilor care provoacă inflamație
Testul VSH poate fi utilizat pentru sprijinirea investigațiilor asupra condițiilor care provoacă o inflamație în organism, cum ar fi (2):
- Arterită temporală;
- Boli autoimune;
- Cancer;
- Infecții.
Pentru monitorizarea afecțiunilor inflamatorii existente
Testul VSH poate fi utilizat în monitorizarea afecțiunilor inflamatorii autoimune existente în organism, cum ar fi (2):
- Artrita reumatoidă;
- Lupus eritematos sistemic.
De asemenea, medicul poate indica efectuarea acestui test dacă ai fost diagnosticat cu (2):
- Unele tipuri de artrită;
- Anumite probleme musculare sau ale țesutului conjunctiv, cum ar fi polimialgia reumatică.
Interpretarea rezultatelor VSH
Rezultatele VSH sunt măsurate în milimetri pe oră (mm/oră). Cu cât numărul de celule roșii din sânge este mai mare, cu atât este mai mare și probabilitatea inflamației (2).
De reținut: În general, persoanele de gen feminin au în mod natural niveluri mai ridicate de VSH.
Rezultatele normale ale testului VSH sunt următoarele (3):
- Persoane de gen feminin sub vârsta de 50 de ani – între 0 și 20 mm/oră;
- Persoane de gen feminin peste vârsta de 50 de ani – între 0 și 30 mm/oră;
- Persoane de gen masculin cu vârsta de 50 de ani – între 0 și 15 mm/oră;
- Persoane de gen masculin peste vârsta de 50 de ani – 0 și 20 mm/oră;
- Copii – 0 și 10 mm/oră.
De asemenea, rezultatele testului VSH mai mari de 100 mm/oră ar putea indica o boală inflamatorie mai „activă”, cum ar fi cancerul, diabetul sau afecțiunile cardiovasculare (2).
În funcție de rezultatele testului, medicul poate recomanda mai multe teste sau te poate redirecționa către un alt specialist, cum ar fi un reumatolog.
O mare varietate de afecțiuni acute și cronice îți pot afecta viteza de sedimentare a hematiilor, de la boli autoimune și cardiovasculare, la infecții și anumite tipuri de cancer (2). Adresează-te medicului pentru un rezultat cât mai precis și un tratament corespunzător, dacă este necesar.
Disclaimer: Acest articol este redactat în scop informativ și nu înlocuiește un consult de specialitate. De asemenea, intervalele rezultatelor normale ale testului VSH pot diferi de la un laborator la altul. Adresează-te medicului pentru informații precise cu privire la testul VSH.
Surse de informare:
(1) Mayo Clinic. Sed rate (erythrocyte sedimentation rate). Sed rate (erythrocyte sedimentation rate) – Mayo Clinic
(2) Cherney, K. (2023). Erythrocyte Sedimentation Rate Test (ESR Test). Medically Reviewed by MD Goodwin, M. ESR (Erythrocyte Sedimentation Rate): Testing, Levels & More (healthline.com)
(3) Tishkowski, K. & Gupta, V. (2023). Erythrocyte Sedimentation Rate. National Library of Medicine. Erythrocyte Sedimentation Rate – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)