Tot ce trebuie să știi despre all-in în jocul de poker

by webeditor

Sunt multe momente, atunci când jucăm poker, în care trebuie să decidem dacă intrăm all-in într-o mână sau nu. Uneori suntem foarte încrezători în cărțile pe care le avem și avem această tentație. Care este însă momentul potrivit pentru a intra all-in? Răspunsul la această întrebare este ceva mai complex.

 

În prezent, unui jucător nu i se poate cere să pună în pot mai mult decât are pe masă. În trecut existau situații în care jucătorii cu fise mai multe îi hărțuiau pe cei care nu aveau atât de multe prin plasarea unor pariuri pe care aceștia nu aveau cum să le acopere. Practic, prin această strategie îi obligau să renunțe, iar ei acumulau potul existent pe masă la acel moment.

Situația este diferită în zilele noastre. Spre exemplu, dacă un jucător pariază 1.000$, iar noi avem doar 50$, putem plăti pariul. Într-un caz fericit în care câștigăm mâna, vom primi doar 50$ din stack-ul adversarului, dar măcar nu mai există posibilitatea ca un jucător să te scoată din pot cu un pariu uriaș pe care nu îl poți acoperi când ești conectat la operatorii de poker, într-un turneu live ori într-o partidă cash.

Pentru cei mai puțini familiarizați cu subiectul să menționăm și faptul că în poker există și poturi secundare (side pot). Ele sunt create atunci când unul dintre participanți merge all-in, iar ceilalți jucători au stackuri mai mari decât el și pot efectua în continuare pariuri.

Spre exemplu, dacă un jucător are un stack de 25$, altul are 100$, iar al treilea are 200$, al treilea jucător nu poate investi mai mult de 100$ într-o mână jucată în trei. Chiar dacă merge all-in, ceilalți 100$ sunt irelevanți pentru mână și nu influențează în niciun fel acțiunea. Primul jucător poate investi cel mult 25$ și poate câștiga cel mult 25$ de la ceilalți jucători. În schimb, dacă ceilalți jucători aleg să mizeze peste cei 25$, se va înființa în mod automat un pot secundar.

Este un exemplu destul de simplu, în care dealerul poate împărți ușor jetoanele la finalul mâinii indiferent de câștigător. Lucrurile se complică pentru dealer în mâinile jucate de mai mulți jucători, în care se construiesc mai multe poturi secundare. Desigur, nu este cazul platformelor de Jocuri Poker online, acolo unde totul se calculează în mod automat și poturile sunt împărțite instant la finalul oricărei mâini.

Pot odds – un factor esențial pentru a decide un all-in

În momentul în care un jucător decide să intre all-in, este important să iei în calcul conceptul pot-odds, adică șansele pe care le ai la câștigarea potului din punct de vedere matematic. Fă-ți calculele rapid în minte și decide dacă merită să continui mâna.

În cazul în care există ceva jetoane în pot, poate fi corect, din punct de vedere matematic, să dăm call la un all-in chiar și fără să fim favoriți la mână. În cazul în care există multe fise deja, este ok să dai call și cu cărți mai slabe. În schimb, dacă nu sunt foarte multe fise în pot, poți renunța mai ușor la mână și să dăm call doar în anumite situații.

Pe de altă parte, în jocul de poker este recomandat ca tu să fii în rolul „agresorului” decât să fii cel care se gândește dacă e bine sau nu să dea call. De fiecare dată când bagi all-in, sunt șanse ca adversarii să dea fold, în așa fel încât ai două șanse de câștig. Sigur, calculul pot equity vs fold-equity nu este foarte simplu în situații de acest gen, dar îți poți mări eficiența învățând să rulezi calcule EV și folosind softuri tree-building cum ar fi Cardrunners-EV. Totodată, poți specula dacă la masă se află jucători care foldează foarte des.

Motive pentru a merge All-in

  • SPR mic
  • Stackuri mici
  • Mână cu cărți decente
  • Avem posibilitatea să fim noi cei care intram
  • All-in
  • Adversarul este loose, plătește/foldează prea des sau are un mod de pariere destul de slab

Motive pentru a plăti cu greutate un All-in

  • SPR mare
  • Stackuri mari
  • Mână destul de slabă
  • Suntem nevoiți să plătim
  • All-in
  • Adversarul este tight
  • Adversarul face față „agresiunii”
  • Adversarul face pariuri bune

Este important de știut că regulile sunt oarecum diferite în turneele de poker în comparație cu jocurile cash. Spre exemplu, în funcție de structura de plată a unui turneu, poate fi decizia corectă de a renunța chiar și la AA preflop. În schimb, un lucru este indicat tot timpul: cu cât ai un stack mai mic, cu atât este mai indicat să intri all-in. Oricare ar fi alegerea, important este să nu uiți că distracția trebuie să primeze atunci când joci poker și să o faci într-un mod responsabil.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate