Fiecare al treilea adult suferă de hipertensiune arterială. Stresul zilnic, sedentarismul și obiceiurile nesănătoase nu ajută. Chiar mai rău, ele cresc șansele de a suferi de această boală și de alte boli. De aceea, este important să faci un stil de viață sănătos și să folosești un tensiometru sau, mai precis, un monitor de tensiune arterială, acasă pentru a-ți controla ritmul cardiac.
Îți vom explica în următoarele rânduri cel mai bun mod de a-ți monitoriza tensiunea arterială pentru a preveni hipertensiunea arterială.
Tensiometru: ce este și cum se utilizează?
Tensiometrul este un dispozitiv, manual sau automat, care măsoară presiunea sistolică și diastolică. Este foarte util pentru persoanele cu probleme de tensiune arterială care trebuie să își monitorizeze ritmul cardiac la domiciliu.
Este, de asemenea, unul dintre cele mai bune dispozitive pentru diagnosticarea, monitorizarea și tratarea hipertensiunii. Din acest motiv, utilizarea unui tensiometru este recomandată femeilor însărcinate, persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, persoanelor cu obezitate și pacienților cu antecedente familiale de hipertensiune arterială. De asemenea, este recomandat persoanelor care consumă alcool sau fumează în exces, deoarece acești factori de risc cresc posibilitatea de a suferi de hipertensiune arterială.
Diferitele tipuri de tensiometru
Vei găsi echipamente analogice și digitale.
Tensiometrele cu mercur au fost interzise în 2011 din cauza toxicității mercurului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Din fericire, tensiometrele aneroide cu manșetă gonflabilă sunt încă o alternativă viabilă. Cu toate acestea, în acest caz, ai nevoie de un membru al familiei sau de un profesionist care să utilizeze un stetoscop pentru a măsura tensiunea arterială.
Acesta este motivul pentru care tensiometrele automate sunt cea mai bună opțiune. Prin faptul că nu necesită un stetoscop, utilizarea unui tensiometru digital este ușoară și intuitivă.
Diferențe între un tensiometru de braț și un tensiometru de încheietură
Reține că există tensiometre pentru încheietura mâinii și pentru braț. Rezultatele între cele două pot varia. Cu toate acestea, variația nu va depinde de calitatea echipamentului, ci de partea corpului în care este prelevată.
Cum se utilizează un tensiometru automat
Urmează instrucțiunile de mai jos pentru a utiliza un tensiometru pentru a obține o măsurare precisă.
Alege un loc calm și liniștit. Așază-te pe un scaun cu spatele drept, picioarele pe podea și picioarele descrucișate. Încearcă să nu te miști și să nu vorbești în timpul măsurătorilor și efectuează întotdeauna măsurătorile în același interval de timp și pe același braț.
Îndepărtează hainele strâmte de pe braț și asigură-te că manșeta se află la nivelul inimii. Nu uita că utilizarea corectă a tensiometrului depinde de dimensiunea manșetei. Pentru ca măsurarea să fie precisă, manșeta trebuie să se potrivească perfect.
Te sfătuim să nu faci baie, exerciții fizice, să nu mănânci, să nu bei cafea sau alcool și să nu fumezi timp de cel puțin o jumătate de oră înainte de efectuarea măsurătorii și să te odihnești timp de cincisprezece minute înainte de efectuarea măsurătorii.
Cum se citesc valorile tensiometrului?
Pe majoritatea tensiometrelor, măsurătorile tensiunii arteriale sunt prezentate sub forma a două numere. Numărul cel mai mare reprezintă presiunea sistolică, iar numărul cel mai mic reprezintă presiunea diastolică. De exemplu, dacă tensiometrul afișează cifrele 120 și 80, tensiunea arterială este de 120 peste 80 sau mai degrabă 120/80 mm Hg.
Care sunt nivelurile normale ale tensiunii arteriale?
În mod ideal, tensiunea arterială ar trebui să fie de 120 mm Hg (sistolică) și 80 mm Hg (diastolică) la adulți. Dacă tensiunea sistolică este egală sau mai mare de 140 sau dacă tensiunea diastolică este egală sau mai mare de 90, aceasta este considerată tensiune arterială ridicată.
Tensiunea arterială ridicată repetată poate fi un semn de hipertensiune arterială, astfel încât este important să se monitorizeze în mod constant tensiunea arterială la adulți pentru a controla hipertensiunea arterială și a preveni leziunile sau bolile cardiovasculare.
De ce să ai un tensiometru acasă?
Tensiometrul este un dispozitiv medical care poate fi de mare ajutor la domiciliu, deoarece are mai multe funcționalități care permit monitorizarea stării de sănătate a persoanelor care suferă de hipertensiune arterială. Cu un tensiometru, poți măsura și detecta rapid dacă tensiunea arterială nu se încadrează în limitele recomandate.