Primarii ar putea primi și ei informații secrete precum șefii de consilii județene

by Florian Popa

Primarii ar putea primi și ei informații secrete precum șefii de consilii județene. Un proiect al parlamentarilor din Comisia SRI prevede ca edilii să poată avea acces la informații din domeniul Securității naționale. Acesta a primit azi undă verde de la una dintre comisiile Senatului. Votul a fost unul unanim, scrie digi24.ro.
Ema Stoica, jurnalist Digi24: Unul dintre principalele motive invocate de parlamentarii din Comisia SRI este cel legat de migranți. Pentru că în momentul de față vedem că ne confruntăm cu un val mare de migranți, nu doar în România, ci și în alte orașe europene și primarii sunt cei care gestionează centrele de refugiați, ceea ce înseamnă că sunt și cei care ar trebui să aibă mai multe informații, dacă este cazul, dacă sunt în pericol anumiți oameni.
Pe de altă parte, vorbim de informații care până acum nu le primeau, mergeau direct la șefii de consiliu județean să le transmită și primarilor, fie că vorbim de achizițiile publice sau de restul proiectelor pe care le au în desfășurare în primării.
Constantin Toma, primarul Buzăului: „Este o normalitate și o recunoaștere a importanței muncii primarilor. Vedeți ce se întâmplă în Ucraina, unde primarii sunt inclusiv răpiți iar Vitali Kliciko, primarul Kievului, chiar coordonează și o parte din activitatea de apărare a Kievului, nu numai furnizarea de utilități pentru comunitatea care este în mare chin acolo.
Este foarte importantă această decizie, pentru că ai mai multă informație, ai mai multă decizie corectă și poți lua decizii pentru comunitatea ta. Până acum primarii au fost lăsați deoparte. E chestia aia veche…bă, ăștia sunt un pericol pentru societate, chiar dacă noi suntem aleșii oamenilor și ar trebuie să avem suficiente informații inclusiv din sfera asta, să-i spunem, secretă, să ne ajute să ne desfășurăm activitatea mai bine”.
Întrebat dacă s-a confruntat cu situații în care nu a avut astfel de informații și nu și-a putut îndeplini atribuțiile, edilul a răspuns: „De unde să știu? Au fost informații secrete dacă nu mi-au fost spuse”.
„Sunt o mulțime de activități aici. Vă dau un exemplu pe care l-am moștenit. Au fost arestați la un moment 6 oameni din Primăria Buzău, înainte să vin eu primar, directorul direcției economice și alți angajați, care pur și simplu ștergeau datoriile și amenzile unor firme din calculatoarele primăriei.
Această informație probabil a ajuns la SRI, a prelucrat-o și a dat-o la DIICOT. Dar vă dați seama câte pagube au fost înregistrate, pentru că acest fenomen s-a întâmplat mult timp se pare. O astfel de informație pentru primarul de atunci ar fi corectat această situație”, a mai spus edilul Municipiului Buzău, la Digi24.
E vorba de informații din comunitatea locală care într-adevăr ne pot ajuta să ne facem mai bine treaba”.

Expunerea de motive a proiectului arată:
„Realitatea practică a ultimilor ani arată că atât primarii de sectoare ai Municipiului București, cât și primarii municipiilor reședință de județ au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securității naționale, administrarea patrimoniului unităților administrativ-teritoriale, precum și a unor fonduri importante cu implicații în zona de securitate națională.
Existența unei economii performante, competitive, stabile și dinamice reprezintă un pilon important al politicii de securitate a României. Având în gestiune în raza administrativ-teritorială elemente ale industriei civile, militare sau resurse naturale, primarii pot contribui la asigurarea unui climat propice dezvoltării economiei naționale prin dispunerea de măsuri la timp, cu condiția de a fi informați în legătură cu oportunitățile, dar și cu riscurile asociate manifestării acestora”.

Facebook Comments