Vizita doamnei Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, în România, mai ales la granița cu Ucraina, aduce în atenția Europei două aspecte importante, cred eu, pentru imaginea dar mai ales pentru rolul României în Uniunea Europeană.
În primul rând, și mă înclin cu respect către toți cei ce participă direct, trebuie să fim mândri de reacția românilor – voluntari, autorități, ONG-uri, persoane particulare, care și-au deschis, nu doar la granițe ci în toată țara, inimile, casele, buzunarele, pentru a-i ajuta pe cei mai nenorociți ca noi, pentru a alina durere, pentru a oferi un sprijin, un umăr prietenos, o speranță. Sunt extrem de mândru de noi toți în aceste momente și extrem de recunoscător tuturor pentru efortul depus! Europa ne vede și Europa, o spun fără rezerve, ne admiră și ne mulțumește și nouă.
În al doilea rând, la nivel politic și instituțional, mai ales în contextul tragic – care nu este doar regional, am trecut de acel moment, ci continental, Uniunea Europeană are o mare datorie față de noi, o datorie pe care o așteptăm împlinită, fără scuze și fără alte întârzieri nejustificate, de ani de zile. Este vorba de aderarea României, pregătită tehnic, legislativ și în teren, la Spațiul Schengen.
Deși Europa, toată, a arătat unitate în acțiune și mă bucur că e așa, cred totuși că Uniunea Europeană nu poate fi pe deplin unită dacă românii sunt în continuare și nejustificat ținuți în afara Schengen. Trebuie ca prietenii și aliații noștri să acționeze decisiv și imediat în acest sens.
Îi solicit public doamnei comisar – care tocmai a văzut realitatea, și mă voi adresa și în mod oficial Comisiei Europene, pentru a face urgent demersurile necesare pe lângă Consiliu, astfel încât aderarea României la Schengen să se întâmple în acest an.