Peste 1.900 de cereri pentru ajutorul de încălzire a locuinţei au fost depuse în municipiul Arad până la termenul-limită, dublu faţă de anul trecut, în condiţiile în care a crescut şi plafonul de venituri până la care se acordă acest sprijin.
Directorul Direcţiei pentru Asistenţă Socială (DAS) din cadrul Primăriei Arad, Oana Pârvulescu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că au fost înregistrate, până vineri seara, 1.915 cereri, faţă de 1.045 în tot sezonul rece 2020/2021.
Cele mai multe familii sau persoane au solicitat sprijin pentru încălzirea cu energie termică furnizată în sistem centralizat, respectiv 927, în timp ce pentru gaze au fost depuse 587 cereri, pentru lemne – 381, iar pentru energie electrică – 20.
„În procente, avem cu 109% mai multe cereri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu circa 90% faţă de întregul sezon rece trecut”, a spus Pârvulescu.
Cererile depuse până la 20 noiembrie sunt pentru luna în curs, iar după această dată va putea fi solicitat ajutor pentru luna decembrie şi lunile următoare.
În municipiul Arad, cererile au fost primite în cinci centre, însă din cauza numărului mare de arădeni care s-au prezentat pentru a fi înregistraţi, personalul a fost suplimentat. În fiecare centru au lucrat trei angajaţi la preluarea documentelor, faţă de doi anul trecut, oamenii fiind ajutaţi să completeze formularele.
Conform reglementărilor, în sezonul rece cuprins între 1 noiembrie 2021 şi 31 martie 2022, ajutoarele de încălzire pot fi obţinute de familiile şi/sau persoanele singure al căror venit mediu net pe membru de familie este de până la 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, respectiv de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure.
Ajutoarele de încălzire se acordă proporţional, prin compensare procentuală, de la 10% până la 100% din valoarea facturii, în funcţie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie. Cei care au un venit mai mic de 200 de lei vor avea compensate facturile 100%.
De asemenea, începând din 1 noiembrie, persoanele care nu îndeplinesc condiţiile de acordare a ajutorului de încălzire pe perioada sezonului rece şi a suplimentului de energie prevăzute de Legea consumatorului vulnerabil beneficiază de compensarea facturilor la energie electrică (în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh) şi la gaze naturale (cel mult 33% din valoarea componentei preţul gazului natural din contract).
Efectele guvernării PNL: Numărul cererilor pentru ajutor de încălzire, dublu faţă de anul trecut
Facebook Comments