Ce trebuie să știi despre paraziții la pisici

by Andreea Radu

Infectarea pisicuței tale cu paraziți poate fi supărătoare. Indiferent că aceștia sunt interni sau externi pot crea probleme de sănătate serioase. Din fericire, cu un diagnostic rapid și un tratament potrivit pot fi eliminați în mod eficient.

Paraziții sunt organisme care trăiesc hrănindu-se cu alte creaturi. Felinele pot cădea cu ușurință pradă atât paraziților interni, cât și externi.

Ambele categorii prezintă diferite provocări atunci când vine vorba de detectare. O inspecție atentă a pielii pisicii tale ți-ar putea arăta urme de paraziți externi precum acarienii, puricii și căpușele.

Dar detectarea unei posibile infectări cu paraziți interni, precum viermii, necesită teste de specialitate, la medicul veterinar, și medicația potrivită, dozată în mod corect.

Iată câțiva paraziți specifici pisicilor, la care trebuie să fii atent:

  1. Puricii pot face viața unei pisici imposibilă. Aceste insecte mici sug sângele și le place să se hrănească și să trăiască în blănița pisicuței tale. Puricii pot ajunge rapid la o infestare majoră, de lungă durată. Nu numai că pot provoca disconfort, mâncărimi și reacții severe ale pielii, dar dacă sunt ingerați accidental de pisica ta pot transmite tenii.
  2. Acarienii de urechi sunt niște paraziți microscopici care provoacă mâncărimi intense și se hrănesc în canalul urechii pufoșeniei tale. O pisică care suferă de acarieni ai urechii poate fi văzută scărpinându-se în mod repetat la urechi sau clătinându-și capul violent. Dacă observi pete întunecate asemănătoare cu zațul de cafea în urechile pisicuței tale, acestea sunt excrementele acarienilor și trebuie să contactezi medicul veterinar pentru a-i prescrie felinei niște picături de urechi;
  3. Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă sau cu multă vegetație și se pot agăța de tine sau de animalul tău de companie când vă expuneți în aceste zone. Deși mușcătura de căpușă nu reprezintă o amenințare directă pentru sănătatea animalului tău de companie, aceasta poate transmite afecțiuni grave precum boala Lyme. De aceea, deparazitarea animalelor de companie oferă o protecție ridicată împotriva acestor paraziți silențioși;
  4. Viermii rotunzi sunt cunoscuți că pot provoca probleme serioase de sănătate pentru pisicuțe. Aceștia au o lungime medie de 5-10 centimetri și nu se atașează de peretele intestinelor, precum o fac alți paraziți intestinali, informează Daily Paws. Aceștia „înoată” liber în interiorul intestinelor și pot cauza disconfort abdominal și vărsături. Viermii rotunzi sunt ușor de tratat dacă sunt detectați din timp, iar medicul veterinar va avea întotdeauna tratamentul potrivit pentru animalul tău de companie.
Facebook Comments