Metode dovedite științific prin care îți poți controla anxietatea

by Andreea Radu

Viața de zi cu zi ne dă motive de agitație și frustrări și, de multe ori, ajungem să ne enervăm din aproape orice. Fie că suntem prinși într-un ambuteiaj, iar noi ne grăbim spre o întâlnire importantă, fie că cineva ne-a ocupat locul de parcare, ori vecinul ascultă manele, totul ne provoacă anxietate și situația pare fără ieșire. Specialiștii ne sfătuiesc să aplicăm câteva metode simple pentru a ne liniști.

Mintea noastră iubește scenariile cele mai nefavorabile. Și asta se întâmplă deoarece creierul nostru este pregătit să găsească soluții atunci când suntem în pericol. Chiar ne putem surprinde gândi la catastrofe sau tragedii inimaginabile: ”Ce ar fi dacă…”. Însă anxietatea poate fi scăpată de sub control și se instalează sentimentul de panică.

Panica se poate evapora printr-un singur cuvânt

Psihologii spun că anxietățile se pot ”evapora” ca prin farmec cu un sigur cuvânt.  Și chiar dacă pare greu de crezut, totul este dovedit științific. Este o relaxare controlată. Această strategie profită de condiționarea clasică, se arată într-un studiu publicat de psychologytoday.com. Este la fel ca în experimentul Ivan Pavlov cercetătorul rus care a aflat că poate antrena câinii să aibă un răspuns automat la sunetul unui clopoțel după ce mai multă vreme făcuse acest experiment dându-le hrană după ce suna dintr-un clopoțel.

Scapă de anxietate în patru pași

Conform experților, un cuvânt pe care îl asociați cu relaxarea poate face minuni atunci când stresul atinge cote maxime.

1. Alege-ți cuvântul.  Alegeți un cuvânt precum „relaxare”, „calm” sau orice alt cuvânt pe care îl asociați cu relaxarea profundă.

2. Practicați relaxarea. Alegeți o tehnică de relaxare pe care o puteți asocia cu acest cuvânt. Încercați să vă controlați și să vă încetiniți respirația, ceea ce vă va reduce automat ritmul cardiac, mai ales dacă faceți ca expirațiile să fie mai lungi decât inspirațiile. Puteți încerca respirația 4-7-8. Ideea de bază este să inspirați până la 4, să vă țineți respirația până la 7 și apoi să expirați până la 8. În timp ce expirați, spune-ți cuvântul și simțiți mușchii relaxați. Lăsați totul să ”curgă” în special zonele comune de tensiune, cum ar fi maxilarul, ochii, umerii sau mâinile. Practicați acest lucru timp de trei până la cinci minute sau până când vă simțiți complet relaxat.

Continuați să exersați de cel puțin două ori pe zi.

3. Scurtați sesiunile de relaxare.  După ce ați exersat zilnic și ați asociat în mod eficient cuvântul cu o stare relaxată, sunteți gata să reduceți treptat timpul necesar pentru a vă relaxa cu cuvântul tău. Scurtați-vă exercițiul de respirație în trepte de un minut. Nu treceți la următoarea creștere de timp până când nu puteți obține o stare relaxată. Scurtați timpul până când în cele din urmă, doar rostirea cuvântului vă relaxează mintea și corpul.

4. Bucurați-vă de relaxare. Odată ce exersați acești pași, sunteți gata să folosiți un cuvânt pentru a obține o stare de relaxare profundă, pentru a reduce stresul și a liniști mintea îngrijorată. Stați liniștiți în timp ce folosiți acel cuvânt și veți vedea că practic preluați controlul.

Astfel, de acum înainte, când cineva vă spune să vă relaxați de fapt știți că puteți face asta.

Facebook Comments