- Domnule primar Ioan Malița, în aceste zile, ați finalizat bugetul pe anul 2021. La ce să se aștepte cetățenii comunei, din partea administrației locale, în acest an?
- Într-adevăr, am finalizat bugetul, din păcate cu mare întârziere, din cauza bâlbelor de la nivel național, buget pe care îl vom aproba în această săptămână în Consiliul Local. Bugetul comunei se ridică în acest an la 6,7 milioane de lei, o sumă pe care am fi dorit-o mult mai mare, dacă adăugam ca și în anii trecuți fonduri guvernamentale care veneau pe diferite proiecte. Din păcate, de când e actuala guvernare, fondurile guvernamentale sunt tot mai puține, așa că trebuie să ne descurcăm pe cont propriu. Va trebui să realizăm investițiile pe care ni le-am propus din taxele și impozitele încasate, astfel că e foarte important ca cetățenii să conștientizeze că avem nevoie de banii din aceste taxe, dacă dorim să facem tot ceea ce ne-am propus. De asemenea, depindem în mare măsură de alocările trimestriale de la Ministerul Finanțelor și sperăm să nu mai avem blocaje, cum s-a întâmplat în anii trecuți, când banii au venit foarte greu. Și așa suntem în întârziere, din cauza aprobării bugetului național, iar în loc să fie demarate deja lucrările noi abia acum aprobăm investițiile pe 2021.
- Cum vor fi împărțiți acești bani?
- Din cele 6,7 milioane de lei, majoritate va merge către cheltuieli de funcționare, către salarii, învățământ, asistenți persoane cu handicap, burse, subvenții și așa mai departe. Sunt foarte multe cheltuieli pe care guvernul le transferă în sarcina noastră, fără însă a ne sprijini cu fondurile necesare. Drept urmare, doar mică parte, 1,1 milioane de lei, va merge către dezvoltare, adică pentru diferite proiecte și investiții din comuna noastră.
- Ce investiții aveți în plan, în cele opt luni rămase din acest an?
- Majoritatea investițiilor vor fi realizate din bugetul local, pentru că mai avem foarte puține proiecte finanțate cu bani de la guvern, după ce am finalizat asfaltarea străzilor din comună și reabilitarea celor două școli, proiecte prin care în ultimii ani au venit milioane de euro în comuna noastră. Ultimul proiect rămas pe Programul Național de Dezvoltare Locală, din perioada guvernării PSD, este reabilitarea primăriei, unde am reușit să reluăm lucrările, proiect care va fi finalizat în acest an. Din bugetul local, am alocat fonduri pentru reabilitarea aleilor în cimitire, modernizarea pieței, despre care am vorbit în numărul trecut al ziarului comunei, extinderea, reabilitarea și modernizarea rețelei electrice, reabilitarea sediului PSI, achiziționarea unei autospeciale PSI, construire garaj auto. O investiție importantă este pietruirea drumurilor agricole. Cum spuneam și la începutul anului, am majorat impozitele pe terenurile agricole, iar toți acești bani rezultați din majorare îi alocăm pietruirilor. Vrem să pietruim toate intrările în sat dinspre terenurile agricole, cel puțin pe o lungime de 500 de metri, fiindcă toamna și iarna se aduce noroiul pe străzi, pe drumul județean și se crează un disconfort. Prin aceste pietruiri cred că vom rezolva problema și vom scăpa de noroiul de pe drumurile cu asfalt. De asemenea, am alocat bani pentru achiziția complexului de la intrarea dinspre Călugăreni, despre care am vorbit în numărul trecut. Am avut un nou proces, legat de acel complex, fiind dați în judecată de firma de insolvență, dar l-am câștigat și pregătim licitația, să achiziționăm tot complexul. Nu înainte însă de a face o evaluare a clădirilor, pentru că în timp imobilele s-au degradat și e nevoie să avem o imagine exactă a ceea ce e acolo.
- Ce se întâmplă cu proiectele mari, gaz, canalizare, zona industrială?
- Noi am prins în buget cofinanțările necesare pentru toate proiectele pe care le avem depuse, la diferite ministere sau companii naționale. Am prevăzut bani pentru confinanțări la extinderea și reabilitarea primăriei, la proiectul de asfaltare zona industrială, înființarea rețelei de gaz metan în comuna Felnac, înființarea rețelei de canalizare, sala de sport, extinderea și reabilitarea căminului cultural. De asemenea, am achitat ce mai era de achitat pentru buldoexcavator, astfel că am finalizat și acel proiect. După cum vedeți, noi suntem pregătiți din toate punctele de vedere să dezvoltăm comuna Felnac, să introducem canalizarea, gazul, să asfaltăm zona industrială, astfel încât să atragem noi investitori, care să creeze noi locuri de muncă. Rămâne ca și guvernul să arate deschidere față de zona rurală, să aloce fonduri prin programele pe care le tot anunță, dar care nu mai demarează sau nu beneficiază de finanțări. În acest an se vor deschide și noile finanțări europene și avem speranțe că în cele din urmă, într-un fel sau altul, vom obține banii necesari pentru ca aceste proiecte să prindă viață. Nu e ușor, a venit și această criză peste noi, generată de noul coronavirus, iar asta face ca lucrurile să fie blocate de câteva luni, la nivelul administrației centrale.
- Ce se va întâmpla cu sportul, cu evenimentele tradiționale care se organizau an de an la Felnac? Vor mai avea loc în acest an sau vor fi din nou anulate?
- Din păcate, nici la acest capitol nu depinde numai de noi. Suntem în pandemie și nu putem decide noi dacă vom organiza sau nu aceste evenimente. Am alocat fondurile necesare pentru sărbătoarea de Rusalii, pentru Zilele comunei, Târgul de Crăciun, de asemenea finanțăm și ansamblurile folclorice, dar cum spuneam, nu depinde doar de noi, ci de evoluția acestei pandemii, de numărul de cazuri, de vaccinare etc. În ceea ce privește sportul, facem un efort să continuăm activitatea, deși sunt câteva cheltuieli în plus, cu testările în principal, dar nu putem să nu onorăm blazonul VI-FE și să nu ducem competiția până la final, așa cum o fac majoritatea echipelor din Liga 4. De asemenea, alocăm și în acest an bani pentru subvențiile pentru culte, bursele elevilor, premiile școlare sau pachete de Crăciun. Facem tot ce putem, în limita banilor puțin pe care îi avem la dispoziție.
Facebook Comments