Profesorii din Arad și nu numai se tem să se mai întoarcă în clase, după ce Guvernul a anunţat că va amâna cu două săptămâni imunizarea angajaţilor din sistemul de învăţământ. Cadrele didactice speră ca Executivul să găsească o soluţie mai ales că pe 8 februarie, elevii ar putea să se reîntoarcă în bănci. În plus, Ministrul Educaţie a spus că redeschiderea şcolilor va depinde şi de gradul de vaccinare din rândul cadrelor didactice.
Profesorii vor fi nevoiţi să mai aştepte imunizarea. Decizia a fost luata de Comitetul Naţional pentru coordonarea activităţilor de Vaccinare după ce a constat că nu sunt suficiente doze.
„Așteptăm să vedem cât de repede posibil dacă se poate face vaccinarea în așa fel încât să revenim inconditii de siguranță la școală”, a declarat pentru Antena 3, Sorin Haiduc, directorul Colegiul Național „
Ministrul Educaţiei a anunţat în direct la Antena 3 că din 80.000 de profesori programaţi pentru imunizare, doar 8.000 dintre aceştia au reuşit să se vaccineze.
Între timp, autorităţile au decis să facă teste rapide în şcoli. Responsabili vor fi medicul şcolar sau asistenta instituţiei de învăţământ. Dacă nu, verificarea trebuie făcută de părinţi. Iar la cel mai mic simptom, copiii trebuie să rămână acasă.
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei: „Am primit asigurări că procesul de vaccinare pentru personalul din învăţământ se va face înainte de 1 februarie”
Un număr de 6000 de angajaţi în învăţământ s-au vaccinat, deja. Am garanţia doctorului Valeriu Gheorghiţă că înainte de 8 februarie va exista o prioritate sistemică a personalului din învăţământ, fără a afecta planificările deja făcute.
Ne-au cerut şi am raportat un număr de 126.000 de angajaţi a sistemului de învăţământ, care sunt la interfaţa directă cu copii, elevii şi studenţii, în general cadre didactice, dar pentru grădiniţe şi şcoli speciale întreg personalul, defalcat pe judeţe, de la 1000 de angajaţi într-un judeţ, până la 17.000 de angajaţi în Bucureşti.
Există acest factor delimitativ şi anume numărul de doze de vaccin, însă am primit asigurări că procesul de vaccinare pentru personalul din învăţământ se va face înainte de 1 februarie. Factorul determinant pentru decizia de deschidere a şcolilor este rata de infectare. Vaccinarea personalului din şcoli este un factor important, dar nu condiţionează.
Însă, vaccinarea fiecărui cadru didactic înseamnă o diminuare a ratei de răspândirii a virusului şi o creştere a ratei de siguranţă a elevilor”, a declarat ministrul Educaţiei la Antena 3.