Beneficiile alunelor caju

by Cristian Dobre

Crocante, delicioase și ideale pentru orice gustare, alunele caju ar trebui să fie nelipsite din dietă! Conțin numeroși nutrienți esențiali, precum fibre, proteine și grăsimi sănătoase și au un conținut scăzut de zahăr, sare și colesterol, cu excepția celor sărate și coapte.

Caju: valori nutriționale

Un pumn de alune caju conține:

  • 156 calorii
  • 12 grame grăsimi
  • 9 grame carbohidrați
  • 5 grame proteine
  • 2 grame zahăr
  • 1 gram fibre

Beneficii pentru sănătate

Așa cum am menționat anterior, caju este o sursă ideală de fibre și grăsimi nesaturate, bune pentru sănătatea inimii. De asemenea, conține vitamine și minerale, iar un pumn de caju conține:

  • 20% din necesarul zilnic recomandat de magneziu, care sprijină musculatura și funcționarea corespunzătoare a sistemului nervos și reduce riscul de hipertensiune, boli cardiovaculare și diabet, informează Clinica Mayo
  • 20% din necesarul zilnic recomandat de mangan, esențial pentru oase puternice, reproducere, coagularea sângelui și un sistem imunitar puternic
  • 15% din necesarul zilnic recomandat de zinc, care sprijină sistemul imunitar și metabolismul
  • 13% din necesarul zilnic recomandat de fosfor, care ajută la creșterea, menținerea și repararea celulelor și țesuturilor și ajută rinichii să filtreze apa
  • 11% din necesarul zilnic recomandat de fier, esențial ca celulele roșii să conducă oxigenul în organism
  • 10% din necesarul zilnic recomandat de seleniu, care sprijină tiroida și sistemul reproducător și protejează împotriva radicalilor liberi
  • 10% din necesarul zilnic recomandat de tiamină, care ajută organismul să genereze energie din nutrienți
  • 8% din necesarul zilnic recomandat de vitamina K, importantă pentru sănătatea oaselor și vindecarea rănilor
  • 7% din necesarul zilnic recomandat de vitamina B6, care ajută organismul să folosească energia depozitată și formarea hemoglobinei în celulele roșii.

Sursa: csid.ro

Facebook Comments