Cauze mai puţin cunoscute ale depresiei

by Cristian Dobre

Depresia este declanşată de numeroşi factori de risc, printre care amintim anumite traume suferite, problemele de natură financiară, lipsa locului de muncă sau durerea trăită în urma decesului unei persoane dragi. Acestea sunt doar câteva dintre posibilele cauze ale depresiei, însă majoritatea resimţim această tristeţe profundă din cu totul şi cu totul alte motive, pe care astăzi le vom dezvălui.

Depresia este declanşată de numeroşi factori de risc, printre care amintim anumite traume suferite, problemele de natură financiară, lipsa locului de muncă sau durerea trăită în urma decesului unei persoane dragi.

Acestea sunt doar câteva dintre posibilele cauze ale depresiei, însă majoritatea resimţim această tristeţe profundă din cu totul şi cu totul alte motive, pe care astăzi le vom dezvălui.

Depresia estivală, cauzată de temperaturile crescute – aproape 5% din populaţia Statelor Unite se confruntă cu tulburări afective sezoniere şi aproape 1% suferă de depresie estivală, care este declanşată de o nesincronizare a corpului cu noile condiţii meteorologice. Acest tip de depresie se manifestă prin oboseală şi epuizare, din cauza dezechilibrului de substanţe chimice de la nivelul creierului şi a lipsei hormonului melatonină, care reglează ciclul somn-veghe.

Fumatul – nicotina din ţigară poate deteriora activitatea neurotransmiţătorilor din creier, ceea ce duce la întreruperea secreţiei de dopamină şi serotonină, hormoni ai fericirii care ne asigură buna dispoziţie.

Afecţiuni ale glandei tiroide – atunci când există un dezechilibru la nivelul glandei tiroide, hormonii tiroidieni nu mai sunt secretaţi în mod normal şi duc la afecţiunea numită hipotiroidism, al cărei simptom frecvent este…depresia. Pe lângă depresie, tulburările tiroidiene se mai pot manifesta prin frisoane, constipaţie şi oboseală nejustificată. Un simplu test de confirmare a diagnosticului şi un tratament adecvat vă pot scăpa de aceste simptome neplăcute.

Somnul insuficient – insomniile pot duce atât la instalararea stărilor de iritabilitate şi nervozitate, cât şi şa apariţia depresiei. Un studiu realizat în anul 2007 arată că participanţii care dorm puţin sunt mai predispuşi la stări emoţionale negativiste, din cauză că celulele neuronale nu mai au timp să se regenereze, atât timp cât nu îi oferim cele 7-8 ore de somn necesare.

Dependenţa de reţelele de socializare – prea mult timp petrecut pe Facebook  poate duce la instalarea depresiei, în special în rândul adolescentelor. Astfel, mediul virtual duce la interacţiuni din ce în ce mai rare în viaţa reală şi percepţii idealiste asupra lumii în general.

Există chiar şi dovezi ştiinţifice în sprijinul acestei afirmaţii: o cercetare din 2010 sugerează că peste 1% din numărul total de persoane care au cont de Facebook petrec un număr îngrijorător de ore pe zi în faţa computerului şi tocmai această categorie de oameni este mai predispusă la apariţia depresiei.

Oraşul în care locuieşti – cercetările au scos la iveală că locuitorii din marile metropole şi oraşele cu un număr relativ mare de persoane au cu 39% mai multe riscuri să sufere de depresia, şi asta din cauza nivelului de zgomot, altitudinii, poluării specifice şi gradului ridicat de stres care dezechilibrează activitatea cerebrală şi hormonală, cu efecte directe asupra stării de spirit.

Lipsa de Omega 3 în regimul alimentar – consumul scăzut de peşte bogat în acizi graşi Omega 3 (somon, sardine, fructe de mare)  este asociat cu un risc extrem de crecut de depresie, iar un studiu efectuat în 2004 arată că există o legătură directă între aceste 2 chestiuni. Se pare că grăsimile sănătoase au capacitatea de a regla nivelul de serotonină din creier, îndeosebi în cazul doamnelor.

Anticoncepţionalele orale – ca oricare alt medicament, şi pilula contraceptivă are efectele ei adverse. Unele categorii de contraceptive orale au în compoziţie o versiune sintetică a progesteronului, hormon despre care se ştie că poate declanşa stările depresive. Cu toate acestea, efectele negative nu se manifestă în rândul tuturor femeilor care iau anticoncepţionale orale, de aceea nu se poate spune cu siguranţă că substanţele respective sunt singurele cauze care ar trebui incriminate.

Sursa: csid.ro

Facebook Comments