De câte ori se vorbește despre grăsimile benefice sănătății, în special când se face referire la dieta mediteraneană, cel mai amintit produs este uleiul de măsline. Nutriționistul Ligya Alexandrescu a explicat care sunt beneficiile acestui ulei asupra sănătății.
Este perioada când uleiul de măsline este foarte apreciat și lăudat, pentru că pe 30 septembrie a fost Ziua Uleiului de Măsline.
Uleiul de măsline este un lichid natural care este extras din măsline și care păstrează gustul, aroma, vitaminele și proprietățile măslinelor. Uleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat ca atare, proaspăt presat din fructele de măslin.
Uleiul de măsline, folosit încă din Roma Antică
Efectele benefice ale uleiului de măsline se datorează atât conținutului său ridicat de acizi grasi mononsaturați cât și de substanțe antioxidante. Poate fi folosit atât în alimentație cât și în cosmetică, încă din Roma Antică femeile folosindu-l ca tratament de înfrumusețare a feței, a părului, a unghiilor.
Studiile au arătat că uleiul de măsline oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare, prin controlarea nivelului colesterolului nociv (LDL) și implicit prin creșterea nivelului colesterolului benefic (HDL). O lingără de ulei de măsline însemnă 80 de kilocalorii și este lingura de sănătate pe care trebuie să o consumăm în fiecare zi.
Sursa: antena3.ro