Județe în care salariul net este mic, șomajul e mare, iar numărul de pensionari ce revin unui salariat este ridicat- cum să le spui într-un singur cuvânt? Probabil că vulnerabile, pentru că ele invită să îți cauți rostul în altă parte, unde condițiile de pe piața muncii sunt mai bune. HotNews a construit o ”hartă” a acestor județe vulnerabile, pornind de la cei 3 indicatori. Rezultatul nu este foarte surprinzător: la un capăt e Capitala, iar la celălalt e Teleorman.
Grafic, cei 3 indicatori (valabili la jumătatea acestui an, potrivit datelor INS), arată următoarea stare de fapt:
Culorile din tabelul de mai sus reprezintă ”starea” fiecărui județ, verde însemnând că e de bine și, cu cât nuanța devine mai roșie, lucrurile se înrăutățesc.
Mai departe, fiecărui indicator i-a fost alocat un punctaj, în baza căruia s-a format scorul final. Județul cu salariul cel mai mic a primit un punct, iar cel cu salariul cel mai ridicat a fost notat cu 42 de puncte. La rata șomajului, pentru șomajul cel mai mic s-au acordat 42 de puncte , iar acolo unde șomajul a fost cel mai mare s-a acordat un punct. Cât privește numărul de pensionari/salariat, am dat un punct acolo unde valoarea a fost minimă și 42 de puncte în județele cu cel mai mare număr de pensionari a fost maximă. În final, prin agregarea datelor, am calculat scorul final.
Ordinea clasamentului celor mai vulnerabile județe din punct de vedere economic a ieșit cea de mai jos:
București, Ilfov, Timiș, Cluj și Sibiu sunt județele care stau cel mai bine prin prisma indicatorilor enunțați, în timp ce Vrancea, Vaslui, Suceava, Buzău și Teleorman sunt județele cele mai vulnerabile.
Sursa: hotnews.ro
Facebook Comments