Cum să faci sirop de vișine fără a scoate în prealabil sâmburii de la vișine. Cum poți să faci gem de vișine și sirop de vișine din fructele întregi, cu sâmburi cu tot.
Astăzi o să vă povestesc cum am făcut eu sirop de vișine pentru iarnă folosind vișinele întregi, adică fără să le scot sâmburii în prealabil. Să nu înțelegeți că am folosit în final și sâmburii pentru a face siropul. Nu! I-am înlăturat dar nu i-am scos de la început. Adică nu am făcut acea muncă plictisitoare și mare consumatoare de timp de a scoate manual sâmbure cu sâmbure din fiecare vișină.
Cum producția de vișine de anul acesta a fost una foarte mare și cum pusesem pe iarnă destule borcane cu dulceață și cum ne săturasem să tot scoatem sâmburi de la fiecare vișină în parte dar nici nu ne-am îndurat să le aruncăm am încercat această variantă despre care o să vă vorbesc astăzi.
Ideea e simplă. Nu mai scoți sâmburii de la vișine ci le pui la fiert și apoi treci totul printr-o sită și separi pulpa și sâmburii de zeamă pe care o fierbi în continuare pentru a o lega ca un sirop. Complicat? Nici vorbă. Doar un pic mai de durată atunci când va trebui să treci totul prin sită. Însă nu se compară cu timpul pe care și l-ar lua să scoți sâmburii de la 4 kilograme de vișine cum am avut eu.
Ideea de a face siropul de vișine în acest fel mi-a venit după ce am citit despre modul acesta de preparare în cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Diferența e că eu am vrut să folosesc și pulpa de la vișine. Mi s-a părut o risipă să o arunc. Așa că am făcut câteva sticle de sirop dar și un borcan cu gem improvizat.
Dacă nu doriți să faceți și gem de vișine urmați indicațiile de la finalul rețetei ca să obțineți doar un sirop clar de vișine.
Sursa: lecturisiaraome.ro