Cea mai buna metoda de incetinire a imbatranirii. Cand ne apropiem de varsta de 30 de ani, muschii nostri incep sa se micsoreze, arata o cercetare publicata in Open Biology.
Printre multe alte lucruri, sa demonstrat ca exercitiile fizice cresc mitochondriile, organite celulare generatoare de energie, aportul de sange, eliminarea deseurilor si rezistenta oaselor.
Aceasta cercetare avertizeaza ca declinul lent al tesutului muscular din corpul nostru incepe de fapt incepand cu varsta de 30, cu o medie intre trei si cinci procente de pierdere musculara in fiecare an.
Dar vestea cea buna este ca muschii nostri sunt capabili sa se regenereze, asa ca, cu un pic de efort din partea noastra, putem tine in loc acest declin.
Cea mai buna metoda de incetinire a imbatranirii
Cresterea musculara sau regenerarea dupa o accidentare implica celulele satelite. Atunci cand ele se formeaza intr-o noua generatie de celule, pot deveni fie tot celule satelite, fie mioblaste, celule care apoi se transforma in celule musculare. Dar, atunci cand nu sunt utilizate, celulele satelite intra intr-o stare de inactivitate.
Biologul celular William Chen si colegii de la Universitatea din Ottawa din Canada au examinat literatura despre modul in care functioneaza aceste celule, inclusiv antrenamentele de forta si studiile de rezistenta, precum si studii moleculare si genetice la soareci, potrivit ScienceAlert.
Lipsa activitatii fizice genereaza probleme, deoarece la fel ca toate celulele, celulele satelite se deterioreaza pe masura ce imbatranesc.
Apoi, daca celulele satelit raman in stare latenta prea mult timp, pierderea celulara poate provoca pagube, impiedicand celulele sa se repare, iar in muschii imbatraniti, daca nu sunt activate, celulele satelite se pot bloca in faza latenta si pot pierde toate capacitatea de a se inmulti.
Aceasta inseamna ca nu mai sunt capabili sa inlocuiasca celulele musculare defuncte cu altele noi sanatoase.
„Inactivitatea fizica devine mai nociva odata cu varsta, pe masura ce celulele satelite sufera pierderi celulare mari si daune in ADN”, sustine Chen.