Seara, după muncă, pregătești cina, mănânci, speli vasele și aproape că a sosit ora de culcare. Sună cunoscut? Iată că există o metodă de a economisi timp, simplifica procesul de gătit și controla cantitatea și numărul de calorii al meselor, iar metoda se numește meal prepping, sau metoda pregătirii, în avans, a planului alimentar săptămânal.
Poate suna complicat, dar, odată ce ai înțeles principiile de bază, vei vedea că este foarte simplu și eficient. Această metodă presupune 3 părți principale: pregătirea ingredientelor, a meselor principale pentru săptămâna care urmează și porționarea acestora.
Pregătirea ingredientelor se bazează pe decizia meselor pe care le dorești în săptămâna care urmează. Așadar, vei cumpăra ingredientele pentru aceste mese, alături de legume și fructe suplimentare, pe care le vei folosi la gustări + mic dejun sau cină. Pregătirea propriu-zisă înseamnă curățarea și felierea/tăierea acestora, și depozitarea lor în caserole, pentru a le avea la îndemână atunci când îți prepari masa/gustarea.
Pregătirea meselor principale înseamnă să îți aloci timp în weekend să gătești 2 sau 3 rețete, în cantități mai mari, pe care să le poți integra, apoi, în meniul săptămânii care urmează. Poți depozita în frigider sau congelator o parte din acestea, pentru a se păstra cât mai bine.
Mecanismul de planificare
Mecanismul este foarte simplu. Mai întâi, îți vei alege mesele principale pentru săptămâna care urmează. Urmează cumpărarea ingredientelor, la care vei adăuga elemente pentru mic dejun și cină: brânză proaspătă, legume, fructe și orice altceva îți place să mănânci la aceste mese.
Este bine să stabilești, din timp, ziua sau zilele în care te ocupi de cumpărături și gătit. Este de preferat ca aceste zile să rămână mereu aceleași, pentru a avea o rutină ușor de urmărit. Pregătești ingredientele, le porționezi și le adaugi în caserole. Pe această bază, îți gătești mesele principale, pe care le adaugi în caserole. În acest fel, ai toate mesele pregătite.
Pentru început, este recomandat să pregătești pentru 2-3 zile în avans, nu pentru o săptămână întreagă, pentru a testa dacă această metodă este pentru tine, dar și pentru a înțelege, mai bine, de ce cantități ai nevoie, în așa fel încât să eviți risipa.
Beneficiile metodei de planificare a meselor
Pregătirea meselor după această metodă ajută atât la economisirea timpului, cât și a banilor, pentru că eviți, în acest fel, cheltuiala meselor în oraș, dar ai și o mai bună evidență a ceea ce cumperi din supermarket. În plus, îți va fi mai ușor să adopți o dietă sănătoasă, cu un aport caloric echilibrat, pentru că ai control asupra cantităților. Odată ce metoda devine rutină, îți va fi mai ușor să refuzi o masă în oraș, care adesea conține calorii ascunse, gândindu-te că te așteaptă, acasă, o masa sănătoasă, gata pregătită.
Dezavantajele metodei de planificare a meselor
Unul din dezavantajele acestei metode este monotonia meselor, având în vedere că vei consuma același fel de mâncare, în variații ușor diferite, de câteva ori în aceeași săptămână. Prin urmare, dacă ești gurmand din fire sau, pur și simplu, ții la diversitatea culinară, îți va fi greu să adopți această metodă. Un alt dezavantaj poate fi rezistența celorlalți membri ai familiei la această metodă, în special a celor mici, care se plictisesc ușor de același fel de mâncare. Pentru aceasta, poți face apel la diverse trucuri, precum condimente diferite, sosuri sau garnituri separate, pentru a înlătura monotonia. De asemenea, dintr-un fel principal de mâncare, poți congela jumătate, pentru a fi servit la 2 săptămâni distanță. În acest fel, eviți risipa și îl convingi și pe micul mofturos să mănânce fără griji.
Accesorii de bază
Dacă ți se pare că această metodă de planificare a meselor ți se potrivește, este bine să începi ”înarmată” cu accesoriile esențiale. Primele de pe listă sunt caserolele. Vei avea nevoie de caserole de calitate, care pot conserva savoarea mâncării pe durata întregii săptămâni. Alege caserolele din sticlă, și nu cele din plastic, preferabil cu capac bine etanșeizat. Vei remarca diferența imediat – acestea păstrează gustul intact al ingredientelor, nu captează mirosuri și sunt mai ușor de curățat.
Există și caserole compartimentate, care sunt, de asemenea, foarte folositoare, pentru că îți poți separa felul principal garnitură sau de gustare. În plus, această alternativă este ideală pentru controlul cantităților.
Dacă ești adepta smoothie-urilor și a sucurilor proaspete, nu renunța la obicei, și ia-le cu tine la birou. Pentru supe, sucuri și smoothie-uri, există recipiente tip termos, din sticlă sau metal, practice pentru transport.
Sursa: doc.ro