Cum trebuie îngrijiți trandafirii primăvara pentru a fi înfloriți toată vara. Când e bine să tai crenguțele subțiri și cele bolnave: Pentru a avea flori frumoase si bogate la inceputul verii, trandafirii au nevoie de ingrijiri speciale odata cu venirea primaverii. Specialistii sustin ca ei trebuiesc taiati in luna martie, dupa ce apar primii muguri rosiatici pe crengute.
La inceput de martie, cand temperaturile incep sa creasca, pe crengile trandafirilor de gradina apar primii muguri. Specialistii sustin ca odata cu aparitia acestora este necesara indepartarea crengilor bolnave, uscate sau innegrite de gerul iernii.
„Se taie ramurile prea subtiri si se lasa cele mai viguroase, pe care se vor dezvolta crengute noi cu flori. Pentru o taiere corecta se lasa tulpinile cu doi centimetri sub partea bolnava si se verifica sa aiba maduva alba si sanatoasa. Totodata, se lasa cate patru sau cinci muguri pe fiecare creanga si se taie restul. Fiecare taietura se face cu 10 mm deasupra ultimului mugur sau lastar, iar lastarul din varf trebuie sa fie orientat spre exteriorul plantei, in timp ce taietura trebuie sa fie oblica, la un unghi de 45 de grade fata de lastar”, ne-a explicat inginerul horticol Mihai Rahota.
La trandafirii cataratori se lasa doar ramurile batrane si groase, deoarece numai pe ele se vor dezvolta crengile cu flori noi. Florile ofilite si frunzele care au ramas pe ramuri peste iarna trebuie taiate. Chiar daca unele frunze sunt inca verzi, este bine sa fie curatate pentru a nu transmite anumite boli frunzelor tinere.
„Daca tufa este prea deasa, trebuie indepartate ramurile crescute la mijloc. Trandafirii proaspat taiati se stropesc cu substante impotriva insectelor.
Sunt indicate solutiile biologice (zeama de usturoi sau de rubarba) care tin insectele departe. Trandafirii au nevoie de un sol foarte bogat in elemente nutritive, pentru a face flori toata vara. Pamantul din jurul radacinilor se sapa si se adauga ingrasamant cu eliberare treptata, sub forma de bile sau de batoane.
Cine nu doreste sa foloseasca un astfel de ingrasamant poate adauga substante hranitoare in apa de udat, o data la trei sau patru saptamani”, a mai explicat specialistul.
Sursa: bzi.ro