De ce este periculos să dormi cu lentilele de contact

by Cristian Dobre

Dormitul cu lentilele de contact poate fi o idee tentantă, mai ales când ești foarte obosit, însă obiceiul este unul periculos. Când ochii sunt închiși, corneea nu mai primește oxigen și devine vulnerabilă la virusuri, bacterii și fungi, iar infecțiile se pot dezvolta cu ușurință.

Lentilele de contact sunt îndrăgite de mulți purtători de dioptrii datorită modului practic de utilizare: le aplici dimineața și le mai scoți seara. În plus, medicii spun că persoanele cu miopie văd mai bine cu lentile de contact decât cu ochelari, deci au un motiv în plus de a le purta zilnic. Având în vedere că unele tipuri de lentile trebuie purtate doar 12 până la 14 ore și scoase pe timpul somnului, e bine să respecți această indicație.

Cu excepția cazului în care lentilele pe care le ai sunt concepute pentru a fi purtate noaptea și oftalmologul ți-a confirmat că este în regulă să faci asta, cel mai bine este să eviți să dormi cu ele. Unii specialiști sunt de părere că nici lentilele special create pentru a fi purtate pe timp de noapte nu ar trebui, totuși, purtate chiar tot timpul.

Când închizi ochii în timp ce porți lentile de contact, chiar și pentru un somn scurt, corneea (membrana care formează partea anterioară a globului ocular) nu mai poate primi oxigenul de care are nevoie și devine vulnerabilă la infecții. Au existat chiar cazuri de persoane care au avut nevoie de transplant de cornee din cauza purtării excesive a lentilelor, zi și noapte.

De asemenea, prin purtarea neîntreruptă a lentilelor, în timp, ochiul poate deveni sensibil la diverse probleme cauzate de virusuri, bacterii sau fungi care pot provoca conjunctivită sau keratită.

Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei, membrana subțire care se află la suprafața anterioară a globului ocular, care se manifestă prin umflarea și înroșirea pleoapelor, mâncărimi, lăcrimare excesivă și o secreție gălbuie care lipește genele între ele mai ales pe timpul nopții. Keratita este o inflamare a corneeei, care se manifestă prin durere oculară, vedere încețoșată, fotofobie, roșeață și lăcrimare.

Dacă porți lentile de unică folosință, acestea trebuie neapărat aruncate după o singură folosire. Dacă ai lentile de contact refolosibile (lunare), este esențială curățarea lor în fiecare seară înainte de culcare. E necesar să le lași să se înmoaie peste noapte într-o soluție specială pentru depozitarea lentilor de contact. Pentru a elimina depozitele de proteine și a resturilor adunate peste zi, apucă ușor lentilele între degetele umezite cu soluție și curăță-le înainte de a le depozita în cutia lor.

În dimineața următoare, după ce ți-ai pus lentilele, aruncă orice soluție rămasă și usucă bine carcasa cu un tifon pentru a evita acumularea unui strat microscopic de germeni. Sau, poți lăsa cutiuța să se usuce cu fața în jos, fără a pune capacele. Chiar și cu această curățare corespunzătoare, carcasa trebuie înlocuită la fiecare trei luni. De asemenea, soluția pentru curățarea și depozitarea lentilelor nu trebuie folosită mai mult de trei luni de la deschidere.

Ce se recomandă pentru a evita riscul de infecții

  • Spală-te întotdeauna pe mâini cu apă și săpun și usucă-te bine înainte de a atinge lentilele cu degetele.
  • Evită să te freci la ochi când porți lentile de contact, deoarece frecarea brutală ar putea deteriora corneea. E bine să ai mereu în geantă un suport de lentile cu lichid în el, în caz că, de exemplu, îți intră ceva în ochi și e nevoie să îndepărtezi lentila pentru a scoate corpul străin.
  • Evită înotul cu capul în apă, indiferent că ești la piscină sau în mare, în timp ce porți lentile de contact, deoarece în apă se găsesc diverși microbi care se pot atașa de lentile.
  • Folosește întotdeauna o soluție de curățare a lentilelor de contact cumpărată de la magazinele de optică medicală sau de la farmacie, nu le curăța niciodată cu apă sau cu salivă și nu le depozita decât într-o soluție specială pentru lentile.
  • Nu purta lentilele de contact mai mult de 14 ore pe zi. În restul timpului, e bine să porți ochelari.
  • Mergi la un consult oftalmologic o dată pe an. E posibil ca dioptriile să-ți mai crească sau să-ți mai scadă sau ai putea avea nevoie de anumite tratamente oculare pe care doar medicul ți le poate recomanda.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments