Situație disperată la Spitalul Județean Arad! Cadrele medicale își confecționează singure echipamente de protecție

by Florian Popa

Mai multe cadre medicale de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, de pe secţii în care oficial nu sunt trataţi bolnavi cu COVID-19, au ales să îşi confecţioneze salopete de protecţie din materiale impermeabile, temându-se că ar putea avea în grijă pacienţi infectaţi care nu au fost testaţi, scrie agerpres.ro.
Cadrele medicale şi-au comandat materiale de pe internet, iar unele care deţin maşini de cusut şi ştiu să le folosească, au început să confecţioneze salopete speciale pentru colegi.
La Secţia Obstetrică-Ginecologie a SCJU Arad, moaşa Monica Cojocaru a fost prima care a avut această idee, iar acum confecţionează şi pentru alte colege şi asistente.
„Am comandat de pe internet frotir impermeabil beta II, care poate fi spălat la 90 de grade Celsius, astfel că poate fi reutilizat. Materialul poate fi dezinfectat şi în soluţie de cloramină, pentru că are un strat de PVC. Am confecţionat o salopetă întreagă, cu glugă, cu fermoar în faţă, cu şnur la mâneci şi glezne, pentru o închidere completă. Echipamentul mai cuprinde cizme impermeabile, mască şi ochelari de protecţie. Mai multe colege m-au rugat să le cos astfel de salopete şi m-am oferit să le ajut. Evident, nu încasez niciun ban, este un efort pentru a ne proteja pe noi şi pe paciente”, a declarat, pentru AGERPRES, Monica Cojocaru.
La secţiile în care nu sunt trataţi pacienţi COVID-19, protocolul nu impune folosirea echipamentelor speciale de protecţie pentru coronavirus, astfel că angajaţii au costumele obişnuite de spital, formate din pantaloni şi cămaşă sau halate, împreună cu măşti, mănuşi şi capelină. Totuşi, multe cadre medicale consideră că există riscul ca unii pacienţi să vină în spital infectaţi.
„Există deja transmitere intracomunitară în Arad, a spus-o chiar ministrul Sănătăţii, care a fost aici zilele trecute. E normal să nu ne asumăm riscuri nici pentru noi, nici pentru pacienţi”, a spus o asistentă din spital.
Cadrele medicale care au ales să îşi confecţioneze costume spun că au căutat să cumpere de pe internet, însă preţul acestora este foarte mare, 148 de lei bucata.
„Pe o tură de 12 ore ne trebuie două, deci costurile ar fi exagerat de mari, cu siguranţă peste salariul încasat. Singura soluţie a fost să ne confecţionăm din materiale impermeabile, aşa cum am văzut că au făcut-o medicii şi asistenţii din Italia sau Spania. Acolo s-a recurs chiar la sacii menajeri pe post de combinezoane, din cauză că se găsesc foarte greu. La Arad, consider că unii dintre colegii care au ales să plece în pensie sau să demisioneze au făcut-o şi pentru că nu s-au simţit suficient protejaţi. Cei care am ales să rămânem ne protejăm cu ştim mai bine”, spune Monica Cojocaru.
Pentru a evita contaminarea, la dezbrăcarea costumelor confecţionate, cadrele medicale şi-au luat măsuri foarte stricte.
„Ne băgăm la propriu într-un sac menajer de 120 de litri şi dăm salopeta de pe noi direct în sac, fără să atingem suprafeţele din jur. Ridicăm marginile pungii şi le legăm cu sfoara sacului. Salopetele vor fi puse apoi în soluţie de cloramină direct din sac, după care sunt spălate la 90 de grade”, precizează moaşa.
În ultima perioadă, Sanitas Arad a atras atenţia în mod repetat că în SCJU echipamentele de protecţie sunt insuficiente şi ajung de pe o zi pe alta, fapt confirmat ulterior şi de conducerea spitalului.

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a anunțat, vineri, că trei camioane cu mii de combinezoane, măști de protecție și dezinfectant au sosit în această dimineață și au fost descărcate la Spitalul Județean Arad și ISU ARAD.

Facebook Comments