Ficatul este un organ esențial, care îndeplinește o multitudine de sarcini în organism: produce proteine și colesterol, stochează vitamine, minerale și carbohidrați, descompune toxinele precum alcoolul, medicamentele și produsele secundare ale metabolismului. Pentru o stare bună de sănătate e important să-ți păstrezi ficatul în cea mai bună formă.
Ce alimente sunt bune pentru ficat
• Legumele verzi cu frunze
Pentru a-ți menține sănătatea ficatului, e indicat să consumi cât mai multe legume. Cele cu frunze verzi (broccoli, spanac, varză creață, varză de Bruxelles etc.) sunt în special recomandate, deoarece cresc nivelul enzimelor care se ocupă cu detoxificarea și contribuie la protecția ficatului. Unele studii sugerează că broccoli-ul, de exemplu, poate conferi protecție împotriva ficatului gras non-alcoolic. Deși nu este o legumă care să stârnească pofta de mâncare, dacă îl fierbi la abur și îl amesteci cu sare, usturoi pisat, zeamă de lămâie, ulei de măsline și o felie de feta, se va transforma într-un fel de mâncare delicios.
• Grepfrutul
Acest fruct conține doi antioxidanți (naringenin și naringin) care protejează în mod natural ficatul. Efectul protector al grepfrutului se manifestă prin reducerea inflamației la nivelul ficatului și protejarea celulelor acestuia. Antioxidanții pot reduce dezvoltarea fibrozei hepatice, o afecțiune determinată de inflamația cronică.
• Afinele și merișorul
Aceste două tipuri de fructe conțin antocianine, despre care studiile spun că pot menține sănătatea ficatului și pot încetini dezvoltarea fibrozei. În plus, o serie de teste au arătat că extractul de afine ar putea inhiba creșterea celulelor canceroase la nivelul ficatului. Pentru a avea aceste efecte benefice, afinele și merișorul ar trebui consumate de 3-4 ori pe săptămână.
• Strugurii
Strugurii, în special cei roșii și cei mov, conțin mulți compuși benefici pentru organism, printre aceștia numărându-se resveratrolul, cu efecte în scăderea grăsimilor din sânge și a tensiunii arteriale. Strugurii și sucul natural obținut din aceștia scad inflamația și previn daunele la nivelul ficatului. Un studiu în care participanților le-a fost administrat timp de trei luni extract din sâmburi de struguri a arătat că le-a îmbunătățit funcția hepatică.
• Migdalele
Surse bune de vitamina E, se pare că migdalele contribuie la protecția împotriva ficatului gras. Consumă un pumn de migdale crude pe post de gustare sau taie-le și adaugă-le într-o salată de crudități.
• Peștele gras
Prin conținutul de acizi grași Omega-3, peștele previne depozitarea grăsimilor în ficat și combate inflamația. Consumă pește gras de două-trei ori pe săptămână (ton, macrou, hering, somon).
• Sucul de sfeclă roșie
Și sfecla roșie pare să aibă un efect de reducere a inflamației din ficat și de creștere a nivelului de enzime care ajută la detoxificare.
• Cafeaua
Cercetătorii sunt de părere că una dintre cele mai bune băuturi care ajută la menținerea unui ficat sănătos este cafeaua. Dacă bei 3 cești de cafea pe zi, îți scazi riscul de ciroză, precum și riscul de a dezvolta cancer la ficat. Cafeaua are efect antiinflamtor și poate preveni depunerile de grăsime la nivelul acestui organ.
• Ceaiul verde
Și ceaiul verde este o băutură benefică pentru ficat, reducând stresul oxidativ și depozitele de grăsime din ficat. Atenție, însă, deoarece ceaiul verde nu este tolerat de toată lumea. E bine să se înceapă cu o ceașcă de ceai verde băută dimineața și ulterior se poate crește cantitatea. Nu se recomandă consumul de ceai verde după ora 15:00, deoarece poate interfera cu calitatea somnului.
Ce alimente sunt interzise pentru un ficat sănătos
• Alcoolul
Alcoolul este cea mai frecventă cauză a ficatului gras și poate contribui și la apariția altor afecțiuni, precum ciroza.
• Zahărul
Zahărul, inclusiv cel din bomboane, băuturi carbogazoase și alte dulciuri contribuie la creșterea glicemiei, care poate duce la creșterea nivelului de grăsime din ficat.
• Cerealele rafinate
Orezul alb, pâinea albă și pastele sunt cereale procesate care nu mai conțin fibre, ceea ce duce la creșterea rapidă a glicemiei după ce sunt consumate.
• Prăjelile
Mâncărurile prăjite au multe calorii, favorizând creșterea în greutate și apariția ficatului gras.
• Mezelurile
Carnea grasă și cea procesată conduc spre apariția ficatului gras. În loc de mezeluri și de cărnuri grase, pune accentul în alimentație pe carne slabă, pește și tofu.