De cinci zile, Aradul arată mai modern, mai aproape de intrarea în rândul orașelor moderne din România. Dacă la Sibiu se găsește unul din cele mai frumoase skate park din România, valoarea investiției fiind de aproximativ un milion de euro, și în orașul nostru s-a deschis noul skate park, situat în parcul Zsolt Torok.
Cu o investiție substanțială, neobișnuiți cu asemenea aport din partea administrației locale la capitolul entertainment, am asistat cu sufletul la gură la deschiderea zonei de agrement. Evident, inaugurarea a fost făcută de către viceprimarul Ionel Bulbuc, valoarea de 135,000 de lei fiind prezentată cu mândrie. Fiind curios din fire am rugat un prieten, specialist în sportul extrem, fiind umblat prin skate park-urile din țară și din lume, să își dea umila părere despre valoroasa investiție.
Ansamblul de rampe înșirate de-a lungul a 10 metri arată patetic. În primul rând rampele sunt de nefolosit deoarece nu se poate urca pe ele cu skate-ul, placa de metal de la baza rampei are rolul de a te lăsa să zbori fără skate, urmând a-ți aduna membrele corpului de pe jos, în cea mai bună situație, dacă nu vei fi ridicat cu pipeta. Calitatea materialelor este indoielnica, de exemplu balustrada este făcută într-un stil brâncușian, mi-am dat seama, pe care nu poți folosi skilurile de skater, deoarece șerpuiește fără rost. Acest ansamblu denumit balustradă, a costat aproximativ 3000 de lei, un atelier de confecții metalice ți-l face rapid contra ridicolei sume de 100 lei, cum mi-a povestit prietenul meu că l-a costat un asemenea tip pentru un concurs ce l-a organizat. Pentru celelalte trei ansambluri brâncușiene, probabil s-au cheltuil ceilalți 132.000 de lei, bani demni de o cauză mai bună.
”În primul rând un skate park se face pe o suprafață de beton elicopterizată, pentru ca la cădere să aluneci, nu să te proptești în asfalt, mi-a zis specialistul, așa este și la Sibiu și la Alba Iulia, este prima regulă”.
Și, poate cea mai importantă regulă, un skate park nu se folosește de către copii cu vârstele între 4 și 14 ani, la toate parkurile accesul este de minim de la 7 ani, cu atentă supraveghere, datorită complexității acestui sport extrem.
Jalnicul skate park, realizat de către o firma din Sebeș, ce produce mobiliere de joacă pentru parcuri de copii mici, nu poate fii folosit de copii dat fiind pericolul la care se expun.
Skaterii adevărați încă așteaptă promisiunile administrației conform bugetării participative de anul trecut, nu bătaia de joc din parcul Zsolt Torok.
Facebook Comments