Ce se întâmplă dacă săriți mesele? A avea câteva kilograme în plus duce adesea la decizii drastice, cum ar fi săritul peste mese pentru a pierde în greutate.
Din păcate, este un obicei foarte prost pentru corp și minte. Acest lucru nu promovează deloc pierderea în greutate.
Să aflăm ce se întâmplă cu organismul dacă sărim peste mese și consecințele asupra greutății și sănătății.
Alterează senzația de foame
Creșterea în greutate și pierderea masei musculare
Masa care nu trebuie ratată este micul dejun. Multe studii arată că acest obicei prost promovează excesul de greutate și obezitatea. Când postim, pierdem mai întâi lichidele, apoi mușchii și în cele din urmă grăsimile. Postul alarmează creierul, determinându-ne să consumăm carbohidrați. Prin urmare, dacă sărim peste mese, corpul nostru elimină proteinele din mușchi, pentru a obține glucoză din acesta. În acest fel, pierdem masa musculară.
Promovează efectul yo-yo
Când sărim peste mese și mergem la o dietă drastică, promovăm ceea ce se numește „efectul yo-yo”, care se întâmplă atunci când pierdem în greutate și o recâștigăm imediat, adesea mai mult decât am pierdut. Este un fenomen dăunător în special sănătății, deoarece modifică metabolismul și favorizează creșterea în greutate.
Incetineste metabolismul
Saltul meselor încetinește metabolismul bazal, care este consumul de calorii în repaus. Foamea bruscă care face ravagii după post este percepută de creier ca o amenințare, care stimulează metabolismul pentru a economisi energie. Drept urmare, corpurile noastre vor arde mai puține calorii, ceea ce va duce la creșterea în greutate. Dacă pe de altă parte doriți să vă mențineți metabolismul activ, este important să mâncați puțin și des: cele 3 mese principale trebuie să fie însoțite de 2 gustări, una la mijlocul dimineții și una la mijlocul după-amiezii.
Crește grăsimea abdominală
Acumularea de grăsime pe stomac are riscuri pentru sănătate, deoarece predispune la tensiune arterială ridicată, probleme cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. Dacă organismul nu primește mâncare de ceva vreme, are tendința de a păstra depozitele de grăsimi din abdomen, de a mânca puțin și de a acumula mai mult.
Ce se întâmplă dacă săriți mesele. Consecințe asupra minții și stării de spirit
Saltul peste mese provoacă o scădere a glucozei, care afectează și creierul. Dacă nu mâncăm micul dejun dimineața, nu oferim organismului nutrienții potriviți pentru a începe ziua. Consumul de carbohidrați complecși, precum cerealele integrale, dar și proteine și grăsimi bune, va deternima sa începeti ziua cu brio. Foamea ne afectează și starea de spirit: suntem mai iritabili din cauza scăderii de zaharuri. Prin urmare, sărind mesele punem corpul sub tensiune, iar acest lucru afectează dopamina și serotonina, cei doi hormoni ai fericirii.
Crește riscul deficiențelor nutriționale și al tulburărilor alimentare
Saltul peste mese pentru a pierde în greutate crește riscul de deficiențe nutriționale și tulburări alimentare, cum ar fi anorexia sau bulimia nervoasă și tulburări alimentare necontrolate, toate având o obsesie pentru alimente, greutatea corporală și imagine. Prin urmare, luarea de mese obișnuite ajută, de asemenea, să nu suferim de aceste tulburări care pot fi periculoase pentru sănătatea noastră.
Sursa: doc.ro