In data de 19.12.2019, Curtea de Apel Timisoara a solutionat apelul inaintat de managerul Filarmonicii de Stat Arad, in dosarul cu nr.2284/108/2018. In prima instanta , managerul filarmonicii impreuna cu prietena sa, erau acuzati de hartuire si umilire a unei angajate a institutiei. Persoanei respective i-a fost ingradit dreptul la munca si a fost retrogradata practic din functia pe care o detinea in cadrul orchestrei. S-a ajuns in situatia in care colega din orchestra a fost convocata la comisia de disciplina de trei ori in doua saptamani. Prietena managerului inainta referatul si managerul convoca imediat Comisia de disciplina. Desi Comisia de disciplina a clasat aceste reclamatii totusi managerul a considerat necesara sanctionarea colegei reclamate.
In procesul care a urmat instanta a confirmat, dincolo de orice indoiala, abuzurile comise de managerul filarmonicii si a obligat institutia si pe cei doi la plata daunelor morale si a cheltuielilor de judecata .
24.06.2019 |
Ora estimata: 09:00 “Tip solutie: Admite in parte cererea Solutia pe scurt: Respinge excepţiile lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtei Gorceacova Natalia precum şi excepţia lipsei de interes invocată de pârâţii Orban Doru şi Gorceacova Natalia. Admite în parte acţiunile civile conexate şi modificate formulate de reclamanta Sînmărtinean Cristina în contradictoriu cu pârâta Filarmonica de Stat Arad şi Sînmărtinean Cristina împotriva pârâţilor Filarmonica de Stat Arad; Orban Doru, în calitate de director general – manager şi Gorceacova Natalia în calitate de şef partidă şi în consecinţă: Anulează decizia nr.434/11.10.2018 emisă de pârâta Filarmonica de Stat Arad privind aplicarea sancţiunii disciplinare „avertisment scris”. Obligă pârâta Filarmonica de Stat Arad să procedeze la repunerea în fapt a reclamantei în funcţia de solist instrumentist vioară cu reluarea atribuţiilor conform fişei postului. Obligă pârâţii Filarmonica de Stat Arad, Orban Doru şi Gorceacova Natalia la plata despăgubirilor reprezentând daune morale în cuantum de 10.000 lei. Respinge celelalte pretenţii. Obligă pârâţii la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în sumă de 4.500 lei reprezentând onorariu avocat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Arad. Pronunţată în şedinţa publică din 24.06.2019. Document: Hotarâre 424/2019 24.06.2019” |
Cei doi au facut apel, iar solutia data a fost de respingere a apelului.
19.12.2019 |
“Ora estimata: 09:00 Tip solutie: Respingere apel Solutia pe scurt: Respinge apelurile declarate de către pârâţii Filarmonica de Stat Arad , Orban Doru şi Gorceacova Natalia împotriva sentinţei civile nr. 424 pronunţată la 24 iunie 2019 de către Tribunalul Arad în dosarul nr. 2284/108/2018, în contradictoriu cu reclamanta Sînmărtinean Cristina. Obligă pârâţii apelanţi la plata sumei de 3000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată către reclamanta intimată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, 19 decembrie 2019. Document: Hotarâre 1363/2019 19.12. |
Dupa cum se poate vedea din continutul sentintelor, sumele care trebuie platite revin celor trei parti , inclusiv filarmonicii.
Sindicatul , in repetate randuri, a atras atentia reprezentantilor din CLM asupra abuzurilor din Filarmonica. Mai mult, la evaluare managerul a luat o nota foarte buna cu toate ca de la inceputul manadatului sau, actualul manager nu a reusit sa realizeze nici macar documentele minimale cerute de lege pentru buna functionare a institutiei. Codul muncii la art.253, alin.3 prevede obligatia angajatorului de a recupera prejudiciile de la persoanele care se fac vinovate de savarsirea unor abateri care preoduc daune materiale. (3) Angajatorul care a plătit despăgubirea îşi va recupera suma aferentă de la salariatul vinovat de producerea pagubei, în condiţiile art. 254 şi următoarele. Dorim sa vedem modul in care angajatorul managerului va recupera sumele prejudiciate din bugetul primariei iar managerul va recupera de la Gorceacova Natalia sumele prejudiciate din bugetul filarmonicii. Lipsa de corectitudine a managerului a afectat si documentele de baza ale institutiei. Astfel dupa ce a fost agreat si semnat un Contract Colectiv de Munca intre conducere si sindicat, managerul a trimis inspre semnare un document modificat in interes propriu. A facut acest lucru cu speranta ca nimeni nu va observa modificarile. Din acest motiv nici pana astazi nu este semnat un contract colectiv pe institutie. Managerul are aceeasi atitudine si fata de ordonatorul principal de credite. In acest context, el a modificat hotararea Consiliului de Administratie si a inaintat-o inspre CLM pentru a fi votata in sedinta de plen, tot cu speranta ca va trece neobservata. Sesizate in timp util, autoritatile au evitat luarea unor masuri nelegale dar mai surprinzator este faptul ca impotriva celui care a modificat documentul nu s-a luat nicio masura. Din aceste motive institutia nu are validat nici pana astazi Regulamentul de Organizare si Functionare iar Regulamentul Intern este pe masa judecatorilor. In noul context politic toti reprezentantii vorbesc despre meritocratie si cata nevoie este de oameni competenti in toate institutiile si intreprinderile. Asteptam cu interes reactia autoritatilor si gasirea unei solutii pentru situatia de la filarmonica.
Presedinte S.A.I.F.Arad
Dogaru Mihai
|