Polițiștii Secției 2 Micălaca au depistat în trafic, la data de 15 noiembrie a.c., un bărbat de 28 de ani, din Bârzava, în timp ce transporta material lemnos. În urma verificării documentelor, s-a constatat că bărbatul transporta 0,5 metri cubi material lemnos (0,2 metri cubi din specia fag și 0,3 metri cubi din specia carpen) în plus față de cantitatea menționată în avizul de însoțire.
Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010 cu amendă în valoare de 5.000 de lei, materialul lemnos fiind confiscat valoric.
În conformitate cu prevederile Legii 46/2008 , H.G. 470/2014 și Legii 171/2010 vă aducem la cunoștință următoarele:
- În cazul recoltării lemnului din fondul forestier național sau din vegetația forestieră din afara acestuia, legalitatea provenienței materialelor lemnoase se atestă prin următoarele documente:
- actul de punere în valoare,
- autorizația de exploatare (în termen);
- procesul-verbal de predare a parchetului;
- avizul de însoțire a materialelor lemnose în cazul expedierii, deținerii, transportului, depozitării, prelucrării sau comercializării materialelor lemnoase.
- În cazul transportării materialelor lemnoase de la locul recoltării (indiferent de mijlocul de transport), legalitatea provenienței acestora se face prin intermediul avizului de însoțire a materialelor lemnose.
- În cazul achiziționării de materiale lemnoase, legalitatea deținerii acestora se face în baza avizului de însoțire a materialelor lemnose, în care la rubrica destinatar sunt completate datele cumpărătorului.
ATENȚIE!!!
Deținerea de materiale lemnoase fără documente care să ateste legalitatea provenienței acestora sau transportul materialelor lemnoase fără aviz de însoțire sau cu aviz de însoțire a cărui valabilitate a expirat, constituie contravenții silvice și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 10.000 lei (după caz) și reținerea materialelor lemnoase în vederea stabilirii provenienței și/sau confiscarea acestora.