Gutuia, un bun remediu pentru afecțiunile de stomac

by Cristian Dobre

Gutuia este folosita in scop terapeutic de zeci de ani, dar cercetarile stiintifice privind beneficiile acestui fruct sunt inca la inceput. De exemplu, potrivit unui studiu, acest fruct este un bun remediu pentru ulcer de stomac. Poate sa previna si sa trateze ulcerul stomacal. Descopera in randurile de mai jos si alte motive pentru a manca gutui.

Gutuile sunt sarace in calorii, dar contin o varietate de vitamine si minerale, ceea ce le face hranitoare. Acest fruct furnizeaza cantitati moderate de vitamina C si cupru, plus cantitati mici de vitamine B, fier, potasiu simagneziu. De asemenea, contine si fibre. Multe dintre beneficiile asociate gutuiilor pot fi atribuite antioxidantilor.

Aceste substante reduc stresul metabolic, scad inflamatia si protejeaza celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Unele cercetari sugereaza ca unii antioxidanti din gutui, inclusiv quercetina si kaempferolul, reduc inflamatia si protejeaza impotriva bolilor cronice, precum bolile de inima.

Diminueaza greata de sarcina

In primul trimestru de sarcina, greturile si varsaturile se numara printre cele mai neplacute simptome. Unele cercetari indica faptul ca gutuiile pot ajuta la ameliorarea acestor simptome. Un studiu care a includ 76 de femei insarcinate a remarcat ca 1 lingura (15 ml) de sirop de gutui a fost semnificativ mai eficient decat 20 mg de vitamina B6 pentru a reduce greturile induse de sarcina.

Remediu pentru stomac si intestine

Gutuile au fost folosite de mult in medicina traditionala si populara pentru a trata o varietate de tulburari digestive. Cercetari recente sugereaza ca extractul de gutui este benefic intestinelor. El poate proteja tesutul intestinal impotriva daunelor legate de bolile inflamatorii ale intestinului, cum ar fi colita ulceroasa. Intr-un studiu efectuat la sobolani cu colita ulceroasa, extractul si sucul de gutui au redus semnificativ deteriorarea tesutului colonului.

Cercetarile timpurii sugereaza ca unii compusi din gutui pot ajuta la prevenirea si tratarea ulcerelor stomacale. Intr-un studiu in eprubeta, sucul de gutui a inhibat cresterea bacteriei Helicobacter pylori. Aceasta este cunoscuta pentru faptul ca provoca ulceratii la stomac. Un alt studiu a descoperit ca extractul de gutui protejeaza impotriva ulcerelor stomacale induse de alcool. Desi aceste rezultate sunt incurajatoare, este nevoie de cercetari suplimentare.

Remediu pentru arsuri la stomac

Mai multe studii sugereaza ca siropul de gutui poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian. Un studiu de 7 saptamani, care a inclus 80 de copii cu reflux de acid a descoperit ca suplimentarea cu sirop de gutui, zilnic, a fost la fel de eficienta ca si medicatia folosita in mod traditional pentru ameliorarea simptomelor acestei afectiuni. Intr-un alt studiu care a inclus 137 de femei insarcinate, o doza de 10 mg de sirop de gutui, luata dupa mese, a fost la fel de eficienta ca si medicatia traditionala pentru ameliorarea simptomelor de reflux acid.

In plus, intr-un studiu de 4 saptamani, in care au fost urmariti 96 de copii cu reflux acid, s-a folosit concentrat de gutui alaturi de medicatie. Rezultatele au aratat ameliorarea simptomelor precum varsaturi, arsuri la stomac si dureri abdominale intr-o masura mai mare decat atunci cand s-a utilizat doar medicatia.

Sustine functia imunitara

Gutuia sprijina sistemul imunitar. Mai multe studii efectuate in eprubete au relevat ca fructul are proprietati antibacteriene care pot ajuta la prevenirea supraaglomerarii anumitor bacterii daunatoare, cum ar fi E. coli si S. aureus. In plus, o singura gutuie acopera 15% din doza zilnica de vitamina C, care este esentiala pentru un sistem imunitar sanatos si functional. De asemenea, un fruct ofera 6–8% din necesarul zilnic pentru fibre. Aportul adecvat de fibre sprijina bacteriile sanatoase care traiesc in tractul digestiv. Mentinerea unui microbiom intestinal sanatos poate reduce inflamatia si poate creste rezistenta la infectii bacteriene.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments