Desi ideea din titlu poate parea o gluma totalmente nepotrivita, vorbim despre o realizare absolut concreta si, fara indoiala, de mare folos pentru beneficiari.
Intr-adevar, acestia sunt persoane nevazatoare, care insa pot fi facute sa vada, in felul lor, picturi pe care oamenii cu simtul vazului dezvoltat normal le admira (sau nu).
Acest merit deosebit ii apartine artistei keniene Tina Benawra, care obtine respectivele efecte aproape incredibile in atelierul sau din capitala Nairobi.
De aproximativ patru ani, Tina Benawra lucreaza la un proiect care incorporeaza sistemul Braille in operele sale de arta, mai intai pentru ca acestea sa poata fi apreciate de copiii nevazatori. A crea arta pentru nevazatori poate sa sune ca un oximoron, o contradictie in termeni.
Totusi, pentru artista kenyana nimic nu e imposibil. Ea a crescut in marginea unui cartier al orasului natal, unde a cunoscut toate jocurile si jucariile copilariei.
„Cred ca in acea perioada am dobandit gustul pentru arta si stiinte”, marturisea Tina, fosta biofizician, devenita cineast si apoi artist plastic vizual, ale carei picturi le vorbesc literalmente nevazatorilor.
Crescuta ca sora mijlocie a celor doi frati ai sai, ea a evoluat cumva pe cont propriu, in timp ce parintii au fost suficient de conventionali pentru a-i incuraja pe baieti sa invete si sa-si gaseasca o slujba. Ea insa a obtinut o bursa scolara, apoi a lucrat ca stewardesa si astfel a ajuns la Basel, in Elvetia, unde a descoperit ca Open University ii permitea sa lucreze si sa invete in acelasi timp.
A inceput cu stiintele, dar dupa cativa ani de cercetare in cautarea unui remediu impotriva SIDA, apoi de activitate in inginerie, a realizat ca numai acest domeniu nu o satisface. Asa a ajuns sa studieze cinematografia in Marea Britanie.
A obtinut multe aprecieri, evolutia sa arata foarte promitatoare, insa a fost atrasa totodata puternic de realizarile celebrului psihanalist elvetian C. G. Jung, inconstientul fiind tema de interes cea mai importanta.
„M-am surprins cumparand tuburi pentru pictura cu aerosoli si creand automat graffiti pe pereti”, spune ea. Unele imagini de acest fel erau mai controlate si realiste, dar treptat ele au devenit mai degraba suprarealiste si automatice.
Cand, urmand calea ce-i era destinata, a luat contact cu Christian Blind Mission (CBM – „Misiunea crestina pentru nevazatori”), a inteles si in ce fel arta sa putea fi si o terapie pentru a ajuta persoanele cu handicap sa se elibereze de sentimentele de izolare si instrainare.
A fost atunci provocata sa realizeze un tablou pentru nevazatori, iar Tina a luat foarte in serios aceasta sarcina. S-a gandit mai intai la textura tabloului si la modul de posibila percepere a picturilor de catre cei care nu vad.
Astfel, a invatat alfabetul Braille, „limba” de comunicare in scris a nevazatorilor si a incorporat o parte din acesta in tablourile sale, care au o consistenta deosebita.
Sursa: cunoastelumea.ro