Cu toate acestea, multe remedii din plante folosite in zilele noastre nu au fost evaluate cu atentie de oamenii de stiinta si pot cauza efecte toxice grave sau interactiuni majore cu unele medicamente. De aceea, atunci cand vrei sa apelezi la remediile din plante (fitoterapie) pentru afectiunile cardiovasculare, cel mai bine ar fi sa ceri sfatul medicului tau.
Afectiunile cardiovasculare reprezinta o clasa de boli care implica inima sau vasele de sange. Bolile cardiovasculare includ bolile arteriale coronariene, cum ar fi angina si infarctul miocardic. Alte afectiuni cardiovasculare sunt accidentul vascular cerebral, insuficienta cardiaca, boala cardiaca hipertensiva, cardiomiopatia, aritmia cardiaca, boala arteriala periferica, tromboza venoasa etc.
Remediile din plante si afectiunile cardiovasculare
O gama variata de extracte din plante a fost folosita in medicina traditionala de-a lungul secolelor, iar unele dintre aceste remedii au fost adoptate in medicina conventionala. Mai jos iti prezentam acele plante si remedii pentru care exista unele dovezi stiintifice care sustin valoarea acestora in preventia sau tratamentul afectiunilor cardiovasculare.
Paducelul (speciile Crataegus)
Paducelul include multe specii despre care se crede ca ar fi extrem de valoroase in tratarea afectiunilor cardiovasculare, in special angina, insuficienta cardiaca si hiperlipidemia. Frunzele, florile si fructele de speciilor de paducel contin cantitati diverse dintr-un numar mare de substante active, cum ar fi procianidine, flavonoide si catehine. In medicina traditionala chineza, fructul de paducel este folosit inclusiv pentru scaderea colesterolului si pentru scaderea tensiunii arteriale.
Usturoiul (Allium sativum)
Usturoiul a fost valorificat, de-a lungul secolelor, pentru proprietatile sale medicinale. Ca planta medicinala, el a fost studiat mai indeaproape in comparatie cu multe alte ierburi si remedii. Cercetarile se axeaza pe usturoi, ca aliat in prevenirea aterosclerozei. Cercetarile au descoperit multiple efecte cardiovasculare benefice, printre care si faptul ca usturoiul reduce tensiunea arteriala, inhiba agregarea plachetara, scade nivelul colesterolului, scade nivelul trigliceridelor si asigura protectia proprietatilor elastice ale aortei.
Salvia chinezeasca (Salvia miltiorrhiza)
Radacina uscata a acestei plante este folosita la scara larga in China pentru tratamentul anginei pectorale, hiperlipidemiei si accidentului vascular cerebral ischemic acut. Salvia chinezeasca are o gama larga de potentiale efecte benefice, inclusiv faptul ca imbunatateste microcirculatia, cauzeaza vasodilatatia la nivel coronarian, inhiba agregarea plachetara si protejeaza impotriva ischemiei miocardice. Salvia chinezeasca este folosita ca atare sau in combinatie cu alte ingrediente pe baza de plante pentru pacientii cu boala arteriala coronariana si alte afectiuni cardiovasculare.
Ginkgo biloba
Speciile acestui arbore Ginkgo exista pe pamant de milioane de ani. Extractul de Ginkgo biloba contine flavonoide care scad permeabilitatea si fragilitatea capilara si care scad rezistenta vasculara. Aceste substante au si alte proprietati benefice care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, fara sa afecteze presiunea sangelui. Exista unele dovezi care sustin folosirea extractului de Ginkgo biloba in tratarea insuficientei cerebrale si simptomelor acesteia (vertij, pierderi de memorie, tinitus, etc.)
Ginsengul
Acesta a fost studiat extensiv, pentru a se vedea pentru ce fel de afectiuni poate fi folosit. In medicina traditionala chineza, ginsengul este folosit pentru hemostaza si in tratamentul pacientilor cu angina si cu boala arteriala coronariana (numita si cardiopatie ischemica). Modul in care actioneaza poate fi asemanator cu cel al antagonistilor canalelor de calciu in tesuturile vasculare, care poate rezulta intr-o reducere a tensiunii arteriale. Studiile facute pe animale sugereaza ca ginsengul ar putea fi folosit si in tratarea anginei.
Telina de radacina (Apium graveolens L)
Telina poate fi si ea utila in tratarea afectiunilor cardiovasculare. Efectele hipotensive ale telinei au fost descoperite in studiile efectuate in vivo pe animale. Extractele de telina reduc tensiunea arteriala in cazul animalelor hipertensive. Important de retinut este ca extractele si constituentii din telina, dupa cum au raportat studiile, scad tensiunea arteriala la oameni.
Sofranul (Crocus sativus L)
Sofranul este folosit si in medicina naturista, nu doar ca ingredient in preparatele culinare. Mai multe studii raporteaza ca folosirea sofranului are beneficii antihipertensive. Tabletele pe baza de sofran, administrate pe o perioada de 7 zile, au putut sa reduca semnificativ presiunea sistolica si tensiunea arteriala medie, in cazul oamenilor sanatosi.
Sursa: doc.ro