Fructele mici și galben-portocalii pe care le vedem în piețe sunt adevărate comori ale toamnei. Cătina este unul dintre cele mai folosite remedii naturiste, fiind extrem de bogată în antioxidanți și cu o compoziție demnă de titlul de panaceu.
Aproape că nu există afecțiune pe care cătina să nu o poate vindeca sau la a cărei ameliorare să nu contribuie. Iar acest lucru se datorează unui mix de vitamine, minerale și substanțe active: vitamina A, vitamine din complexul B, vitaminele C, E, K și P, magneziu, fier, calciu, potasiu, fosfor. Iar cantitatea de vitamina C este de zece ori mai mare decât cea conținută de citrice!
Cum se prepară ceaiul de cătină
Pentru prepararea infuziei poți cumpăra fructe uscate de la magazinele de profil sau poți usca chiar tu fructele în cuptor, până când acestea se stafidesc și își modifică puțin culoarea. Ca și în cazul oricărei alte infuzii, peste fructele uscate se adaugă apă clocotită.
Când se recomandă ceaiul de cătină
Ceaiul de cătină este excelent pentru întărirea sistemului imunitar. O cană de ceai băută zilnic la începutul sezonului rece te va apăra de răceli și gripe. Poți folosi ceaiul de cătină și pentru detoxifiere, pentru energizare și îmbunătățirea stării de spirit.
Antioxidanții din cătină întârzie îmbătrânirea pielii și te ajută să ai un ten luminos, un păr mai puternic și unghii sănătoase. Dacă suferi de acnee, psoriazis, dermatită, erupții cutanate sau eczeme, aplică o compresă cu ceai de cătină, de câteva ori pe zi, pe zona afectată. Simptomele se vor ameliora în doar câteva zile.
Este benefic în anumite afecțiuni cardiovasculare, fiindcă fluidizează sângele, facilitează circulația acestuia, reduce nivelul de colesterol și păstrează arterele curate și sănătoase. Pentru cardiaci este recomandat consumul a una-doua cani pe zi, alaturi de o dieta specifica cardiacilor, echilibrata, hranitoare, dar saraca in sare, grasimi, dulciuri si fainoase.
Specialiștii îl recomandă și în cazuri de afecțiuni gastrice, pentru reducerea disconfortului, mai ales in cazul balonarii si durerilor difuze generate de aceasta sau în cazul afecțiunilor hepatice, datorită rolului antiinflamator și de susținere a regenerării.
Tot datorită efectului antiinflamator, ceaiul de cătină se administrează pentru durerile articulare, în reumatism sau artroză, dar poate calma și spasmele abdominale sau durerile de cap.
Alte afecțiuni în care e indicat consumul de ceai de cătină în scopuri terapeutice:
- Artrită
- Gută
- Colesterol mărit
- Arsuri gastrice
- Angina pectorală
- Tuse
- Arsuri solare (aplicat sub formă de comprese)
- Acnee, piele uscată, leziuni cutanate (aplicat sub formă de comprese)
Restricțiile ceaiului de cătină
Cătina nu este recomandată femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de diaree. Dacă suferi de anumite boli cronice caracterizate prin multiple restricții, discută cu medicul tău înainte de a bea ceai de cătină.
Intrucât ceaiul de cătină îngreunează coagularea sângelui, acesta este contraindicat cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală întrucât crește riscul de sângerări abundente.
De asemenea, ceaiul de cătină nu trebuie să fie consumat în timpul administrării unui tratament anticoagulant.
Sursa: doc.ro