Prin combinarea unor grupe de plante cu efect pe diferitele mecanisme de actiune se urmareste scaderea valorilor tensiunii arteriale. In stadiul incipient, e posibil sa fie obtinuta normalizarea tensiunii arteriale doar cu masuri igieno-dietetice si cu ajutorul unor produse din plante. La fel ca in cazul substantelor medicamentoase, plantele se pot clasifica in functie de mecanismul de actiune in:
– plante cu efect diuretic;
– plante care actioneaza la nivelul vaselor de sange;
– plante care reduc vascozitatea sangelui;
– plante cu efect sedativ;
– plante care actioneaza prin mecanisme multiple, combinate;
– plante cu efect hipocolesterolemiant;
Plantele care produc dilatarea vaselor coronariene, cerebrale si arteriale periferice sunt: paducelul, saschiul, vascul, talpa-gastei, frunzele de maslin, traista-ciobanului.
Plantele calmante, sedative, actioneaza in special la nivelul sistemului nervos vegetativ. Conurile de hamei, valeriana, lavanda, te-iul sunt cateva dintre ele. Un produs deosebit de util este extractul din muguri de tei argintiu.
Plantele cu actiune diuretica produc reducerea volumului circulant vascular prin stimularea eliminarii de apa. Dintre plantele cu efect diuretic amintim: matasea de porumb, frunzele de mesteacan, troscotul, pirul, merisorul.
Plantele care ajuta la reducerea valorilor colesterolului si prevenirea atero-sclerozei sunt: rostopasca, papadia, patlagina.
Vascul are proprietati hipotensoare, cardiotonice, vasodilatatoare coronariene si periferice, sedative.
Talpa-gastei are efect sedativ pe sistemul nervos central si inima, fiind indicata in cardio-patia ischemica cronica, hipertensiunea arteriala si insuficienta cardiaca.
Saschiul constituie materia prima pentru compusul numit vincamina, care se extrage din el. Vincamina are efect vasodilatator la nivel central si periferic.
Usturoiul are efect hipotensor, vasodilatator, cardiotonic, hipocolesterolemiant si anticoagulant.
Frunza de maslin contine substante cu proprietati hipotensoare, antiaritmice, relaxante ale musculaturii netede, antiaterosclerotice, antioxidante.
Frunza de mesteacan are efect diuretic, favorizand eliminarea colesterolului si acidului uric.
Sulfina este diuretica, fluidifica sangele si are efect anticoagulant.
Troscotul este diuretic, cu avantajul ca nu creste eliminarea potasiului, care, cand nu este in concentratia corespunzatoare, are ca efecte slabiciunea musculara si tulburarile de ritm cardiac.
Pirul este o planta cu efect diuretic si tonic, remineralizanta.
Rostopasca mareste secretia de lipaza si amilaza pancreatica, contribuind la scaderea colesterolului si lipidelor, prin transformarea in acizi biliari.
Papadia reduce sinteza colesterolului in organism, stimuland functia hepatica si a vezicii biliare, cu efect de stimulare a digestiei grasimilor. Are, de asemenea, efect depurativ, laxativ si diuretic.
Patlagina reduce, la randul sau, colesterolul si trigliceridele, iar prin efectul laxativ duce la scaderea absorbtiei grasimilor la nivel intestinal.