Fragii sunt primele fructe ale padurii, care se coc pe la sfarsitul lui iunie si vor fi printre ultimele care vor disparea. De acum si pana in august, fragii apar generatie dupa generatie, la altitudini tot mai mari, pana spre crestele muntilor. Pare greu de crezut ca o asemenea delicatesa alimentara poate ascunde in ea o farmacie, dar este adevarat. Fructul de frag contine zece din mineralele esentiale pentru organism, intre care potasiul, fosforul si fierul, precum si vitamine: A, B1, B2 si C, substante aromate, o substanta asemanatoare aspirinei s.a.m.d. Fragii sunt utilizati in vindecarea multor boli, dintre care vom enumera acum cateva.
Diabetul – fragii contin o forma de zahar (levuloza) care este foarte bine tolerata de diabetici si, in plus, frunzele sale contin o substanta care normalizeaza glicemia. Din acest motiv, maceratul cu apa calduta din fructe si frunze de fragi, la fel ca si sucul de fragi (dar nu mai mult de 250 ml pe zi), sunt bautura ideala pentru cei care sufera de aceasta boala, potrivit formula-as.ro.
Febra, raceala – sucul si ceaiul de fragi alunga febra, ajuta corpul sa elimine toxinele, asigura aportul de vitamine necesar, grabind considerabil procesul vindecarii. Ceaiul fierbinte de fragi indulcit cu miere, baut cate o cana din ora in ora, vreme de 16-24 de ore, timp in care nu se mananca nimic, este un remediu forte contra racelilor de vara.
Exces de colesterol – cura de fragi este una din cele mai eficiente si placute cure de vara pentru normalizarea valorilor colesterolului. Se consuma in fiecare zi minimum 1/2 kg de fragi sau se alterneaza zilele de fragi cu cele de coacaze rosii (aceeasi cantitate), vreme de doua saptamani.
Hipertensiune arteriala – aproape toate fructele de padure consumate ca atare sau ca ceai facut cu apa calduta au ca efect normalizarea tensiunii arteriale. In iunie-iulie se recomanda fragii, in iulie-august coacazele negre, iar in septembrie-octombrie fructele de paducel.
Cancer – sucul de fragi reda pofta de mancare, ajuta la eliminarea produsilor reziduali ai metabolismului, relanseaza activitatea glandelor endocrine, fiind un aliment-medicament cat se poate de binevenit in dieta pentru a invinge aceasta boala. Pentru a preintampina eventualele reactii alergice la fragi, se face o desensibilizare, tinand sub limba o fraga zdrobita, cu jumatate de ora inainte de administrarea sucului. Se administreaza 300-500 ml de suc pe zi.
Sursa: sanatate.bzi.ro