De ce e bine să consumăm cât mai des ștevie

by Cristian Dobre

Stevia ( Rumex patientia) este varianta domesticita a macrisului (rumexacetosa). Este o planta perena inalta de pana la 1-1,5 m cu Frunze moi, lucioase si carnoase, suculente ( frunzele bazale sunt foarte lungi si late, iar cele de pe tulpina mult mai mici si alungite) si flori grupate in inflorescente terminale verzi si alungite. Fructul este o nucula mica de cca 3 mm. Stevia are si rizom (tulpina subterana) sau rizom care este gros, tarator, striat si cu multe ramificatii. Apartine familiei Polygonaceae si creste in gradini si in flora spontana pe continentul european, in Vestul Asiei si in nordul Africii.

De la stevie se folosesc: rizomii cu radacina- se scot primavara timpuriu sau toamna (septembrie-octombrie) / frunzele- se culeg primavara. Stevia contine tanini (inclusiv catecol), principii amare, rasini, rumicina, acid crisofanic si un ulei volatil complex, precum si glicozide, care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. Este bogata in fosfor, calciu, zinc, mangan, seleniu, magneziu, sodiu, fier, potasiu, vitamina A, vitamina C.  Substantele active din stevie ii confira acesteia proprietati antibacteriene, antiseptice, antimicrobiene, antioxidante, antiglicemice si antihipertensive, purgative, depurative, laxative, astringete, colagoge

Indicatii terapeutice:

Anemia– stevia este una dintre cele mai recomandate plante in tratarea anemiei. In afara de continutul bogat in fier, radacina sifrunzele de stevie contin substante benefice organismului, precum taninuri, rasini, glicozi de antrachinonice si oxalate, fosfor, vitaminele A si C si calciu / Diabet de tip I si II deoarece are capacitatea de a regla nivelul zaharului din sange- tempereaza senzatia de foame, combate pofta de dulciuri. : Un studiu din 2007 pe oameni a descoperit ca stevia are proprietati anti-diabet, inclusiv revitalizarea celulelor beta afectate, si este comparabila cu glibenclamida, dar fara efectele secundare ale acestui medicament / Combate obezitatea– prin scadera apetitului si a poftei de dulciuri, stevia regleaza greutatea corporala ajutand la pierderea kilogramelor in plus / Reduce tensiunea arteriala – se consuma 2-3 cesti de infuzie pe zi.

Este detoxifianta – prin faptul ca accelereaza tranzitul intestinal, usureaza digestia, elimina deranjamentele stomacale ajuta la eliminarea toxinelor din organism- bea o ceasca de ceai de stevie dupa fiecare masa. Sau fa o cura cu stevie dupa cum urmeaza / Are un efect laxative moderat datorita prezentei glicozidelor, fiind de ajutor in tratarea constipatiei / Este diuretica – continutul de flavonoide ajuta organismul sa elimine excesul de lichide. / Ajuta la combaterea tusei, a pneumoniei, a tuberculozei, datorita proprietatilor antibacteriene caz in care poti folosi sucul din radacina de stevie / Combate bacteriile care provoaca cariile dentare.

Depresie – s-a dovedit ca ceaiul de stevie poate imbunatati starile sufletesti, poate creste nivelurile de energie si agerimea mentala / Cresterea imunitatii– stevia contine foarte multi antioxidanti polifenolici (kampferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitin, isosteviol), care ajuta la intarirea imunitatii si la cresterea rezistentei organismului fata de radicalii liberi / Extern se poate pentru rani minore (pulberea are efecte anti-bacteriene si previne infectarea leziunilor la nivelul pielii) / Inlatura matreata, este benefica pentru sanatatea scalpului si a parului, mai ales a parului uscat cu firul subtire – adauga extract de stevie in samponul tau obisnuit.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments