Cercetătorii Institutului Karolinska din Suedia au descoperit o nouă structură în celulele umane. Structura reprezintă un nou tip de proteină complexă pe care celula o utilizează pentru a adera la mediul din jur, ea fiind o parte importantă a diviziunii celulare.
Celulele dintr-un ţesut sunt înconjurate de o structură asemănătoare unei plase numită matrice extracelulară.
Conform Science Daily, pentru a se ataşa acestei matrice, celulele au receptori moleculari pe suprafaţa lor ce controlează grupul de proteine complexe din interiorul lor.
Aceste proteine leagă exteriorul de interiorul celulei şi transmite mesaje către celulă privind mediul din apropiere ce îi poate afecta proprietăţile şi comportamentul. Cercetătorii institutului suedez au descoperit în prezent un nou tip de complex de adeziune ce are o compoziţie moleculară unică. Descoperirea a fost realizată în colaborare cu cercetătorii britanici. „Este suprinzător că există o nouă structură celulară nedescoperită până în 2018. Existenţa acestui nou tip de complex de adeziune a fost pur şi simplu trecut cu vederea”, a declarat principalul cercetător, Staffan Stromblad, profesor al Departamentului de Bioştiinţă şi Nutriţie din Karolinska.
Noul complex de adeziune poate furniza răspunsuri privind modul în care celule pot rămâne ataşate matricei în timpul diziviunii. Complexul de adeziune cunoscut anterior se dizolvă în timpul procesului pentru a permite diviziunea celulară, însă nu şi acest tip.
„Am arătat că noul complex rămâne intact şi ataşat celulei chiar şi în timpul diviziunii”, a afirmat profesorul Stromblad.
Cercetarea mai arată că structura descoperită recent controlează abilitatea celulelor fiice să ocupe locul potrivit după diviziune. Aceasta funcţie a fost întreruptă atunci când cercetătorii au blocat complexul de adeziune.
Sursa: descopera.ro