INGREDIENTE:
- 450 de grame de zahar
- 150 ml de apa
- 1 plic de zahar vanilat
- 150 de grame de unt cu 80% grasime
- 500 de grame de lapte praf alimentar (de vacă)
- 50 de grame de cacao neagra (atat am folosit eu, dar merge pana la 100 de grame)
MOD DE PREPARARE:
Zaharul, zaharul vanilat si apa se pun, intr-o craticioara, la fiert.
In timp ce se face proba siropului, se ia vasul de pe foc pentru că în acest stadiu se poate usor carameliza.
Dupa ce siropul e suficient de legat, se da la o parte de pe foc si se topeste in el untul. Se amesteca laptele praf si cacaua, de preferinta cernute, intr-un vas incapator. Se raceste siropul cu unt cat sa se poata lucra cu el (40-45 de grade Celsius) si se toarna peste laptele praf omogenizat cu cacaua. Se amesteca la inceput cu o lingura, apoi se ia la framantat. (Nu asteptati racirea completa a siropului, se va solidifica si nu veti mai putea framanta).
Masa de ciocolata bine framantata si calduta, inca, se pune intr-o tava si se niveleaza (se poate deasemenea modela sub forma de bile, se poate aseza intre doua straturi de napolitana etc.).Se lasa sa se raceasca (e suficient intr-o incapere mai racoroasa, nu e necesar in frigider) si se portioneaza dupa plac.
Poftă bună!
Sursa: retetecalamama.ro