10 greșeli făcute la volan fără să îți dai seama că îți strică mașina

by Dana B.

Iată zece lucruri mici cărora poate nu le dai foarte mare importanţă în viaţa de şofer cotidiană, însă care pot duce la degradarea puternică a maşinii tale. Ia în considerare lista de mai jos pentru a evita cheltuieli dureroase.

1. Piciorul pe ambreiaj
Sustinerea piciorului pe ambreiaj nu face bine sanatatii generale a masinii tale. Chiar daca ai impresia ca nu se intampla nimic, ambreiajul are de suferit ducand la uzarea prematura a acestuia. Indiferent daca te deplasezi in oras sau in mediul urban nu este indicat sa atingi pedala de ambreiaj atunci cand masina ruleaza. Pentru “odihna” piciorului stang exista a “patra pedala” – un loc special conceput pentru a sustine piciorul stang langa pedala de ambreiaj.

2. Utilizarea partiala a cursei ambreiajului
Pentru a putea schimba treptele de viteze, adica sa actionam angrenajele din cutia de viteze, trebuie sa decuplam transmiterea fluxului de putere de la motor prin apasarea ambreiajului. Acest lucru este invatat inca din prima ora de la scoala de soferi. Ceea ce nu se spune acolo este faptul ca este necesar sa apasam ambreiajul pana la capatul cursei pentru a evita distrugerea dintilor pinioanelor care angreneaza in cutia de viteze.

3. Utilizarea motorului in regim subturat
Foarte multa lume utilizeaza acest “procedeu” pentru a incerca sa reduca consumul de carburant, respectiv costul per kilomentru. Partea proasta al acestui “artificiu” este ca dupa un timp, in care se obtine o reducere a consumului de carburant, pretul pentru efectele secundare produse de acest regim de utilizare a motorului va fi foarte mare. Pot sa “cada” injectoarele, catalizatorul, turbina etc.

4. Nerespectarea intervalelor de revizie
Producatorul de masini precizeaza foarte clar un interval de kilometri in care trebuie efectuata revizia. Adica, producatorul spune ce anume trebuie schimbat si foarte important la ce numar de kilometri. Este necesar sa respectati cu sfintenie intervalul dat de producator. Nerespectarea indicatiilor poate sa duca la o serie de pagube foarte costisitoare.

5. Ignorarea zgomotelor venite de sub caroserie
Atunci cand incep sa se auda zgomote care provin de sub caroserie trebuie sa fie identificat mai repede de unde provine acel zgomot, dar mai ales sa remediati problema aparuta. Aproape de fiecare data atunci cand apare un zgomont din zona trenului de rulare putem sa vorbim despre aparitia uzurii in subansamblele suspensiei. Este foarte important sa verificati exact care este problema ca nu cumva sa provina de la sistemul de franare. Indiferent de zona de provenienta a zgomotului trebuie sa interveniti cat mai repede.

6. Alimenteaza masina cu combustibilul corect
O greseala frecventa pe care o fac proprietarii de masini este sa alimenteze masina cu combustibilul gresit. Motivele sunt nenumarate, insa efectele pot sa fie costisitoare sau foarte costisitoare in unele cazuri. Este foarte important sa fi atent atunci cand te duci sa alimentezi, chiar daca esti proprietarul masinii de ani de zile. Un minut de neatentie si vei avea o gramada de probleme.

7. Abuzul  franei de serviciu la coborarea unei pante
Frana de serviciueste un sistem vital, lucru stiut de fiecare sofer. Rolul ei este foarte clar pentru toata lumea: sa opreasca/franeze masina. Din pacate, foarte multi soferi abuzeaza de frana de serviciu atunci cand au in fata o panta mai lunga. Tin frana apasata pe toata lungimea pantei pentru a mentine viteza sub control, se gandesc ei…probabil. Partea proasta este ca fac mai mult rau decat bine deoarece utilizarea intensa a franei duce la fenomenul de “oboseala”. Franarea devenind ineficienta din cauza temperaturilor care se dezvolta in timpul actionarii prelungite. Ca sa nu mai vorbim ca pot sa apara daune permanente datorita ovalizarii/deformarii discurilor de frana. In afara de frana de serviciu masina mai poate fi incetinita si cu ajutorul franei de motor. Asadar, utilizati frana de motor atunci cand aveti in fata o panta considerabila.

8. Cand te opresti in rampa sau in panta nu uita sa tragi frana de mana
Obiceiul de neutilizare a franei de mana poate sa dauneze grav integritatii masini dumneavoastra. Sa luam urmatorul exemplu. Doriti sa opriti intr-o parcare aflata in rampa. Fiind obisnuit sa nu trageti frana de mana atunci cand parasiti masina, in mod natural veti lasa masina in treapta intai si veti cobora din masina ca sa mergi la magazin. Acest lucru face ca masina sa “stea” doar in motor lucru care poate duce spre pagube serioase.

9. Tinerea contactului dupa ce motorul a pornit
Aceast obicei nu se aplica pentru masinile echipate cu buton de pornire ( start/stop). Aceasta greseala este facuta in special de persoanele care sunt proaspete detinatoare de permis de conducere si inca nu au reflexele formate. Daca cheia nu este eliberata (soferulnu a luat mana de pe ea) atunci cand motorul a pornit, demarorul continua sa angreneze insa turatia motorului este mult mai mare decat a demarorului caz in care dintii pinionului denarorului incaleca dintii coroani ducand la uzura prematura a acestora.

10. Consumatori electrici uitati porniti. Dimineata s-ar putea sa ai o surpriza
Atunci cand ajungi seara acasa este recomandat ca toti consumatorii de energie de la bordul unei masini sa fie opriti. Dimineata s-ar putea sa constati, cu uimire, ca nu mai exista suficient curent in baterie ca sa pornesti motorul. Cele mai multe masini au prevazute sisteme de avertizare atunci cand faza scurta ramane aprinsa, dar daca uitati plafoniera aprinsa s-ar putea ca “ghinionul” sa nu va ocoleasca.

 

Sursa: promotor.ro
 

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate