Cel mai ”valoros” proiect de investiții derulat în acest an de municipiu Arad, al așa zisei Regenerări urbane, ascunde sub masca unui nume care promite, multe borduri, precum și aceleași lucrări de calitate îndoielnică cu care deja ne-am obișnuit.
În opinia USR Arad, regenerare urbană autentică înseamnă redesenarea spațiilor publice ale orașului, în special în zona cartierelor, acolo unde se simte mai mult nevoia, pentru a le apropia de standardele civilizației moderne. Cetățenii trebuie să redevină principalii beneficiari ai noii infrastructuri, prin construirea de zone pietonale, de spații verzi, de zone destinate activităților de petrecere a timpului liber.
În contrast cu accepțiunea modernă a termenului, administrația locală vede în regenerarea urbană un simplu demers de înlocuire a bordurilor, de asfaltare a unor străzi și refacere a trotuarelor. Nimic nou nu apare în cartierele unde locuiesc arădenii, cu excepția unor locuri de parcare, ici și colo. Pentru cele 20 de milioane de euro pe care le-am împrumutat anul trecut, nu vom avea deloc mai multe spații verzi sau zone pietonale, în general condiții mai bune de viață.
Răzvan Anghel, vicepreședinte USR Arad: ”Lipsa cronică a calității lucrărilor publice în municipiul Arad o regăsim și în ce privește Regenerarea urbană. Am prezentat recent cazul bordurilor așezate acum trei luni, care au fost distruse de constructori anul acesta. Nu departe, asfaltul proaspăt așezat a fost spart și refăcut. Patul de beton al bordurilor care delimitează carosabilul este insuficient și de proastă calitate. Pe lângă risipă, ne doare faptul că lucrările sunt făcute aproape în totalitate de mântuială, că cetățenii sunt obligați să suporte luni în șir disconfortul șantierelor. Poate că ar fi prea mult să cerem actualei administrații o soluție modernă și contemporană în schimbul celor 20 de milioane de euro pe care le vom rambursa în anii care urmează. Cu toate acestea, cerem calitate. Îl rugăm pe primar să facă public numele dirigintelui de șantier care este responsabil de lucrările aferente Regenerării urbane, precum și câte controale s-au efectuat pentru verificarea calității la acest proiect.”