28 noiembrie și 28 de ani de la trecerea în veșnicie a ”Sfântului Ardealului”

by Dana B.

Dacă este 28 noiembrie, atunci toate drumurile duc la Prislop , cel puțin pentru miile de pelerini care au ales astăzi să ia Calea Prislopului.

Despre Părintele Arsenie Boca, cel care odihnește în poienița Prislopului, s-au spus multe. Multe exagerări revărsate dintr-o evlavie prost gestionată, multe răutăți care merg cumva pe linia acelui bine ticluit și transmis pe piață ”Vrem spitale, nu catedrale!”, dar și multe gânduri, rânduri și mărturisiri venite din partea celor care au înțeles că Părintele Arsenie Boca nu este un ”vrăjitor” care dă dintr-o baghetă magică și rezolvă tot.

Locul ăsta e mai presus de cuvinte…Ce binecuvântare să petreci aici cu anii, mai ales cand anii se numără în ziua de 28 noiembrie…Părintele Arsenie să ajute pe toți cei care astăzi vor ajunge sau vor avea gândul la Prislop!”, a mărturisit una dintre primele eleve ale Seminarului care funcționează din anul 2000 în incinta mănăstirii.

”Să ajute”, probabil, am putea spune că este motivul pentru care Calea Prislopului este atât de animată în tot timpul anului, dar mai cu seamă în preajma hramurilor sau a Parastasului ținut aici încă din anul 2000. Cum ajută, însă, Părintele Arsenie? Cu bagheta magică? Nicidecum. Părintele Arsenie, iubit și hulit deopotrivă, prin toate predicile din timpul vieții a trasat o cale de urmat, o ”Cărare a Împărăției” pe care dacă oamenii ar înțelege-o și ar aplica-o fiecare în locul unde se află, probabil ar alcătui un chip atât de frumos  țării pe care urmează a o sărbători pe 1 decembrie…

Părintele Arsenie a predicat, a învățat, a mustrat, a transmis un adevărat testament prin toate învățăturile sale, a suportat greutatea temnițelor comuniste, a ajutat, a făcut minuni, însă prin toate acestea nu a făcut altceva decât să ne traseze nu atât un drum cât o cale…Calea spre Acasă, iar dacă această Cale trebuie descoperită prin parcurgerea drumului spre Prislop, atunci toată aglomerația din aceste zile de la Mănăstirea Prislop, acest ”Loc de suflet și de dor…ziua care coboară din înaltul cerului, mai mult ca oricând binecuvântările părintelui nostru drag” după cum mărturisește o altă elevă dintru început a Seminarului, este perfect justificată.

Mai jos, doar câteva din mărgăritarele ”testamentului” duhovnicesc din care îl putem cunoaște pe Părintele Arsenie Boca, dacă vrem:

  • ”Oare ştii, omule, că din prima şi până în ultima zi a vieţii tale alergi mereu? Îţi transporţi sufletul spre limanul împărăţiei lui Dumnezeu, în căruţa trupului tău. Fii hotărât! Încearcă şi ai să vezi cât poate un om care vrea să fie curat”
  • „Fără îndoială, la ziua Judecăţii nu vom fi întrebaţi ce-am citit, ci ce-am făcut; nici dacă vom vorbi cu dibăcie, ci dacă am trăit cum se cuvine”
  • „Viaţa înfrânată duce la redobândirea sănătăţii încât să poţi deosebi binele de rău”
  •  „Rugăciunea e respiraţia sufletului, iar postul e apa care stinge văpaia patimilor”
  •  „Cea mai grea luptă în viaţa aceasta nu este alta decât biruirea de sine. Căci biruirea de sine duce la propăşirea binelui”
  • „De la cârma minţii atârnă totul. Dacă nu ai ordine în minte nu poţi avea ordine în viaţă”
  • Și de departe preferatul meu: „A fi fericit înseamnă a-l face fericit pe celălalt”

Este 28 noiembrie, sunt 28 de ani de la înveșnicirea ”Sfântului Ardealului”, sunt mii de pelerini pe drumul sau Calea Prislopului, însă dincolo de toate acestea învățăturile sale sunt mai actuale ca niciodată. Mănăstirea Prislop, descoperită din unghiul potrivit chiar poate fi locul unde, dacă te înalți un pic mai mult , dai mâna cu Dumnezeu.

 

 

Facebook Comments