Pomul care produce rodiile (Punica granatum) este originar din Persia (actualul Iran) si se cultiva de mii de ani in Asia Centrala, Georgia, Armenia, Azerbaidjan si in zonele de pe malurile Mediteranei.
La est de Marea Neagra exista cranguri in preajma unor asezari antice abandonate. Din pacate, in Romania, nu au notorietatea altor fructe, insa se incadreaza cu brio printre favoritele musulmanilor. Observand ca barbatii populatiilor arabe in discutie fac rarisim cancer de prostata, cateva echipe de specialisti din Marea Britanie au intuit ca exista o legatura intre acest aspect pozitiv si aportul mare de rodii.
Englezii au inceput asadar studiile de laborator si au aratat ca sucul extras din semintele de rodie administrat cobailor carora li se indusese, prin tehnici speciale, carcinom prostatic ducea la incetinirea considerabila a avansarii tumorilor maligne si chiar la remisii.
Ulterior, experimentele preliminare pe voluntari avand maladia in diverse stadii evolutive au confirmat ca rodiile sunt eficiente si la om, reducand neoformatiunile si impiedicand metastazele.
De asemenea, s-a dovedit fara dubiu ca extractul, baut consecvent, are rol profilactic in cancerul in cauza, amelioreaza problemele cardiovasculare, protejand arterele si reducand riscul de arterioscleroza.
Sursa: sanatate.bzi.ro