PSD a pus calculul politic în faţa necesităţii unei legi funcţionale. Majoritatea parlamentară din Senat a preferat interesul de partid în momentul când a votat adoptarea legii salarizării unitare fără a aproba niciun amendament al opoziţiei, indiferent de contribuţia adusă la îmbunătăţirea legii. Asta, cu toate că mai multe amendamente ale parlamentarilor USR au fost anterior adoptate unanim în Comisiile de specialitate, inclusiv cu votul parlamentarilor PSD!
USR susţine necesitatea unei legi a salarizării unitare, însă metoda prin care PSD grăbeşte procesul pentru a atinge termenul de 1 iulie promis în campania electorală compromite orice rezultat benefic pe termen mediu şi lung. Prin modalitatea de a impune propria formă, ignorând dezbaterea democratică şi orice amendament venit din afară, coaliţia la putere ratează şansa de a corecta inechităţile existente în domeniul salarizării publice.
Amendamentul propus de senatorul USR, Adrian Wiener, pentru corectarea salariilor personalului auxiliar (biologi, brancardieri, infirmiere etc.) nu doar ale medicilor şi asistentelor, a fost respins cu 66 de voturi, aşadar cu largul concurs al PSD. La fel, amendamentul senatorului Vlad Alexandrescu, pentru mărirea cu o unitate a coeficientului de salarizare pentru toată familia ocupaţională Învăţământ (şi Cercetare), a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE. Ambele amendamente primiseră aviz favorabil de la aceiaşi parlamentari în comisii!
Adrian Wiener, senator USR: „În Sănătate vor fi decuplate, de la momentul creşterii salariale, categorii întregi de personal medical. Vorbim de o şansă, ratată astăzi, de a avea o dezbatere publică reală, cu sindicatele, pentru a obţine prin negocieri o acceptanţă cât mai largă a legii. Putea fi o ocazie pentru afirmarea importanţei strategice a educaţiei, de exemplu, pentru viitorul acestei ţări – motivarea alegerii carierei de dascăl pentru tinerii valoroşi. PSD a ales procedura de urgenţă în interesul lor politic şi electoral. A fost o şansă irosită de dezbatere argumentată, dincolo de disonanţe politice în Parlament, pentru eliminarea unor inadecvări, însă acum vor urma probabil proteste, greve, procese, nemulţumiri, legitime sau nu. Niciodată nu vom şti, pentru că PSD a respins consultarea şi dezbaterea reală.”
USR consideră că pentru a obţine o lege bună şi nu doar una electorală, este nevoie de o consultare largă şi idei venite din mai multe părţi, nu doar din biroul liderului PSD. Legea salarizării unitare a trecut de votul din Senat aproape de forma iniţială, fără vreo modificare de substanţă. Legea a fost puternic politizată încă de la momentul publicării ei pe website-ul PSD şi nu pe cel al Guvernului sau al Parlamentului, cum ar fi fost normal. Dezbaterea proiectului a fost limitată prin asumarea sa de către parlamentarii puterii, nu de Guvern, cum s-ar fi cuvenit. În forma promovată, legea are multe lacune şi continuă o serie de inechităţi. PSD doreşte strict creşterea anumitor salarii şi nu corelarea sau stimularea domeniilor care au nevoie – de exemplu învăţământul.