Consumi iaurt la micul dejun? Vezi de ce nu ar trebui să mai faci asta

by Dana B.

Micul dejun este un ritual zilnic pentru cei mai multi dintre noi si credem ca stim care sunt alimentele benefice pentru prima masa a zilei.

Cu toate acestea, desi anumite alimente sunt sanatoase, nu toate sunt bune pentru a fi consumate pe stomacul gol. Iata cateva produse de evitat în acest sens, dar si alternativele lor, care asigura un început de zi optim, sanatos si gustos.

Iaurtul nu trebuie consumat pe stomacul gol. Desi bogat în proteine si calciu, acesta contine bacterii lactice. Cand excesul de acid clorhidric din stomac interactioneaza cu aceste bacterii, ele sunt distruse si astfel efectele benefice ale iaurtului sunt diminuate drastic.

Fulgii de ovaz sunt o alternativa pentru un mic dejun sanatos. Acestia creeaza un strat protector în jurul mucoasei stomacului, nepermitand ca acidul clorhidric sa-l erodeze. Ovazul contine fibre solubile, care micsoreaza nivelul de colesterol si îmbunatatesc digestia si metabolizarea mineralelor vitale, a proteinelor si a carbohidratilor. De asemenea, ovazul confera satietate pe o perioada mai lunga decat iaurtul.

Rosiile, desi au un gust excelent în omleta, nu sunt indicate pe stomacul gol. Ele contin un nivel ridicat de acid tanic, ducand astfel la cresterea aciditatii din stomac. Un nivel crescut de aciditate poate duce la ulcer gastric.

În schimb, ouale sunt foarte satioase si sanatoase la micul dejun. Fie ca optati pentru omleta, ochiuri, oua fierte sau oua posate, consumul lor poate ajuta la reducerea caloriilor.

Cu toate ca bananele sunt considerate un mic dejun sanatos, mai ales în smoothie-uri, consumul unei banane pe stomacul gol poate duce la cresterea brusca a nivelului de magneziu în sange, ceea ce poate avea efecte negative asupra inimii si a sistemului circulator.

Cei care prefera fructe la mic dejun pot consuma afine. Sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe de pe planeta, au putine calorii si au multiple beneficii în îmbunatatirea memoriei, a tensiunii arteriale, a circulatiei si a metabolismului. Beneficiile sunt si mai mari atunci cand afinele sunt consumate la micul dejun. Pot fi consumate cu ovaz, într-o salata de fructe sau simple.

La randul lor, citricele pe stomacul gol aduc mari neplaceri organismului nostru. Bogate în acid citric, portocalele, lamaile, grepfruturile, lime-urile pot cauza aciditate crescuta si gastrita si ulcer gastric.

Pepenele rosu este o alternativa excelenta pentru cei care poftesc la fructe sanatoase. Consumul de pepene rosu pe stomacul gol hidrateaza si are efecte benefice asupra sanatatii ochilor si a inimii datorita nivelului crescut de licopen.

Consumul de fibre este esential dimineata, însa perele contin fibre brute, care pot dauna membranelor mucoase delicate de la nivelul stomacului. Este important sa protejam acest mucus, în special la micul dejun.

Desi multa lume nu se gandeste sa consume nuci la micul dejun, acestea sunt bogate în grasimi sanatoase si proteine. Daca sunt consumate dis de dimineata, pot îmbunatati sanatatea sistemului digestiv, contribuind la un nivel normal al PH-ului stomacului, diminuand riscul ulcerului si al excesului de acid din stomac.

Papaya contine o ezima puternica numita papaina, considerata un adjuvant în digestie, cu rol în reducerea riscului de cancer de colon, ducand la eliminarea radicalilor liberi din tractul digestiv. Papaya are un continut ridicat de fibre, vitamina E si C, necesare pentru o digestie optima.

Nutritionistii spun un NU hotarat produselor de patiserie. Desi sunt delicioase, croissantele sau briosele nu sunt modul ideal de a-ti începe ziua. Acestea contin drojdie, un tip de bacterie care irita mucoasa stomacului si pot cauza gaze.

Deosebit de sanatoasa este hrisca, întrucat stimuleaza digestia. Este o sursa buna de proteine, fier si vitamine, fie ca alegi sa o adaugi la smoothie-uri, sa faci clatite sau batoane din hrisca cu fructe.

Desi legumele crude sunt alimente extreme de nutritive, nu sunt cele mai indicate pentru micul dejun. Bogate în aminoacizi, pot cauza arsuri la stomac, balonari si dureri abdominale.

Pentru o dieta sanatoasa sunt indicate cerealele integrale, care contin carbohidrati complecsi. Momentul ideal pentru a le consuma este dis de dimineta, întrucat sunt carbohidrati cu eliberare lenta. Painea prajita integrala (fara drojdie) sau clatitele din faina integrala sunt ideale în acest caz.

În concluzie, trebuie sa ne asiguram ca nivelurile de aciditate ale stomacului sunt normale, sa ne protejam stomacul si sa beneficiem prin alimentele consumate de substantele nutritive optime, lucruri ce ne pot influenta pe parcursul zilei, dar si pe termen lung.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments