Transformarea Aradului într-un oraș al gunoaielor nu are de a face cu incompetența, așa cum se credea inițial, ci cu corupția. O spun tot mai mulți dintre cei are cunosc detaliile acestui scandal, în special modul în care s-au pregătit licitațiile și, în paralel, transferarea acestui serviciu extrem de bănos către Gospodărirea Comunală Arad (GCA).
După cum se știe, licitația pentru salubrizarea stradală și deszăpezire la nivelul municipiului Arad trebuia finalizată încă de anul trecut, numai că ea a fost blocată, cu bună știință spun sursele noastre din Primărie, de un grup (care poate deveni curând infracțional) de la vârful instituției. De fapt, care este scopul acestui grup: transformarea GCA într-o megafirmă, care să preia salubrizarea stradală, deszăpezirea, dar și salubritatea, adică adunarea gunoiului de la blocuri, case, firme și așa mai departe. Din această firmă vor suge unii din vârful Primăriei Arad, vor găsi posturi călduțe oamenii lor, dar și clientela de partid, având în vedere că numai salubrizarea stradală și deszăpezirea înghit în jur de 14 milioane de lei anual, adică vreo 140 de miliarde de lei vechi.
O primă încercare a fost făcută la finalul anului trecut, când acest grup din Primărie a dorit să transfere serviicile către Gospodărirea Comunală. S-au făcut presiuni mari la acea vreme, inclusiv asupra consilierilor opoziției, numai că nu s-a putut realiza afacerea. Astfel că această mutare s-a amânat cu trei luni. Între timp, contractul pentru salubrizarea stradală a expirat, iar Primăria Arad a mimat că organizează o licitație, la care au participat patru firme: Asocierea dintre SC Brai – Cata SRL Brăila și SC Consult Soc Centrul SRL Arad, SC Activ Salubritate SA București, SC Polari M Holding SRL Constanța și SC RER Ecologic Service Oradea SA.
Spunem că de fapt s-a mimat această licitație, pentru că, în urma analizării ofertelor, toate cele patru firme au fost descalificate, fiind invocate unele motive cu totul și cu totul puerile, care arată dorința unora din Primărie de a nu finaliza această licitație. De altfel, în urma respingerii ofertelor, Primăria Arad a anunțat cele patru firme că procedura este anulată.
Două dintre firme, Brai-Cata SRL și Polaris M Holding au contestat decizia Primăriei Arad la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Numai că, pe repede înainte, cei din Primăria Arad n-au mai avut răbdare și au introdus în CLM un proiect prin care salubrizarea stradală și deszăpezirea să treacă la Gospodărirea Comunală, o societate care nu dispune nici de utilajele necesare, nici de personalul aferent. Cum consilierii PSD – ALDE s-au opus, proiectul a căzut la vot. Nicio problemă, imediat primarul Gheorghe Falcă a convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență și a delegat acest serviciu pentru trei luni de zile către Gospodărirea Comunală. Doar trei luni, pentru că GCA nu deține o licență ANRSC pentru acest serviciu, urmând ca în următoarele luni să o obțină, după care să i se delege serviciul pe o perioadă de 10 ani. Din păcate pentru Gheorghe Falcă, specialiștii susțin că modalitatea în care a acționat nu e tocmai legală, că trebuia sesizat Prefectul județului, pentru a convoca un Comitet Județean pentru Situații de Urgență, așa cum s-a întâmplat și în iarnă, în aceeași situație. Modul în care a acționat primarul Falcă și disperarea de a da serviciul la GCA arată că este implicat până în gât în afacerea gunoaielor, deși unii susțineau că de fapt e afacerea unor din subordine.
Implicarea directă a lui Gheorghe Falcă e o mare greșeală, având în vedere precauția de care a dat dovadă în ultimii ani, atunci când s-au pus la cale astfel de afaceri. Sursele noastre susțin că mirosul gunoaielor de pe străzile Aradului, dar și mirosul acestei afaceri care se învârte în jur la vreo 280 de miliarde de lei vechi anual, cu tot cu salubritatea, ar fi ajuns până la procurorii DNA, care au fost sesizați în acest caz. Iar fără Coldea și cu Kovesi în corzi, asta nu e o veste tocmai bună pentru domnul primar.
Foto: Facebook (Arpi Vandalul)