Ceapa este un aliment-medicament, adesea recomandata in cazul problemelor respiratorii, inclusiv tuse si raceala. Ceapa cruda poate fi utilizata si ca expectorant, iar siropul de ceapa este un remediu excelent impotriva tusei. In plus, flavonoidele si compusii din ceapa sunt benefici pentru inima, scad colesterolul, regleaza nivelul de zahar in sange si amelioreaza artrita. In general, ceapa este un bun antioxidant.
Efecte terapeutice extraordinare au insa si cojile ei. Infuzia din coji de ceapa are, printre altele, puternice proprietati tonice, diuretice, antimicrobiene si antispasmotice. Iata cateva probleme de sanatate care pot fi tratatate cu coji de ceapa:
1. Iritatia ochilor
Ceaiul din coji de ceapa scade iritatia ochilor si mentine acuitatea vizuala – o veste buna pentru cei ce au un serviciu legat de incordarea sau de suprasolicitarea vederii.
2. Hipertensiune
Nu este nevoie sa fierbeti cojile de ceapa in apa, ci doar sa turnati apa fiarta peste acestea, rezultand astfel un ceai. Utilizati-l ca un remediu pentru indepartarea surplusului de sodiu si clor din organism, lucru foarte important pentru persoanele care se confrunta cu probleme de inima. Beti zilnic o ceasca de ceai din frunze de ceapa pentru controlul tensiunii arteriale.
3. Ateroscleroza
Se pun 2 linguri de coji de ceapa la 200 ml alcool, se lasa la macerat timp de 7 zile, se strecoara si se pastreaza in sticluta de culoare inchisa intr-un loc racoros. Se ia cate 15-20 picturi pe zi si o lingurita de ulei de floarea-soarelui. Cele 20 picaturi se iau cu jumatete de ora inainte de masa si de 3 ori pe zi. Tratamentul se face timp de o saptamana, apoi va urma o pauza de o saptamana si se repeta.
4. Spasme musculare
Daca aveti spasme musculare o ceasca de ceai din coji de ceapa, consumata inainte de culcare, va amelioreaza problema si va ajuta sa aveti un somn linistt.
5. Gat rosu
In caz de congestie si durere la nivelul gatului, se prepara o infuzie din cateva coji de ceapa la o cana de apa fierbinte; dupa infuzare, solutia se strecoara si se foloseste cand este calduta pe post de gargara.
6. Tuse seaca
Se toarna doua pahare de apa fierbinte peste doa linguri de coji de ceapa maruntite si se fierbe la foc domol timp de 15 minute. Dupa ce se racoreste, solutia se strecoara si se bea cate un sfert de cana de trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mesele principale.
7. Intarirea sistemului imunitar, dar si adjuvant in caz de gripa
Se amesteca o lingura de coji de ceapa maruntite cu o lingurita de pudra de radacina de lemn dulce si o mana de ace de pin (40 – 50 g), peste care se toarna 2 litri de apa fierbinte.
Compozitia se fierbe timp de 20 de minute, se adauga apoi 2 linguri de macese zdrobite si se mai fierbe timp de un minut. Solutia se toarna intr-un termos, dupa 10-12 ore se strecoara si se tine la racoare. Se consuma cate un litru pe zi.
8. Afte, stomatita si gingivita
Se clateste gura cu o solutie concentrata din coji de ceapa. Aceasta se prepara din 3 lingurite de coji de ceapa maruntite, peste care se toarna 0,5 l de apa clocotita, iar apoi se lasa la macerat timp de 7-8 ore, se strecoara si se foloseste.
9. Cistita si alte infectii urinare
Se administreaza cate o lingura de decoct din coji de ceapa de 3-4 ori pe zi, care se prepara din 3 lingurite de coji maruntite oparite in doua pahare de apa clocotita.
10. Ciuperca unghiei
Zdrobiti cateva coji uscate de ceapa si adaugati peste jumatate de litru de votca. Lasati amestecul la macerat timp de 10 minute. Inmuiati apoi o bucata de tifon curat in acest amestec si, ulterior, aplicati pe unghiile cu probleme de 2-3 ori pe zi.
Un alt mod de a vindeca ciuperca unghiilor este de a inmuia unghiile intr-o solutie din foi de ceapa timp de 20-30 de minute.
11. Eczeme ale scalpului
Clatirea parului cu infuzie din coji de ceapa vindeca eczemele scalpului si ajuta la cresterea firelor de par.
12. Raceala si congestie nazala
Se pun 4 linguri de ceapa intr-un castron incapator, se toarca peste acestea apa clocotita si se inspira aburul timp de 5 minute.
13. Boli de rinchi si vezica urinara
Se pun 3 linguri de coji de ceapa maruntite la 500 ml apa clocotita, se lasa la infuzat timp de o jumatate de ora, se strecoara si se bea cate 100 ml de 2 ori pe zi.
Sursa: doctorulzilei.ro