Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate, în atenția DGASPC Arad

by Dana B.

Copiii ai căror părinți lucrează în străinătate se află în permanență în atenția autorităților. Conform legii, copiii aflați în această situație trebuie verificați periodic de către reprezentanții serviciilor publice de asistență socială din comunitățile locale. Asistenții sociali controlează atât performanțele școlare și starea de sănătate a copiilor, cât și anturajul acestora. Serviciul de asistență socială are și obligația de a verifica dacă părintele plecat în străinătate a desemnat o persoană eligibilă pentru îngrijirea copilului.

La sfârșitul anului 2016 în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad figurau 1679 de copii ai căror părinți erau plecați la muncă în străinătate, statistică obținută pe baza situațiilor declarate de fiecare primărie din județul nostru. Aceste prevederi legale fac parte din procedura de monitorizare a modului de creștere a copiilor ai căror părinți muncesc în străinătate.

Dacă sunt constatate orice tip de probleme ce pot surveni în viața acestor copii autoritățile locale solicită intervenția specialiștilor din cadrul DGASPC Arad. Legislația în vigoare este cât se poate de clară în acest sens. În cazul în care în urma evaluării situației acestor copii se constată că există suspiciuni de afectare a stării emoționale a copilului, situația școlară și integrarea acestuia în mediul școlar nu se îmbunătățesc, starea sa de sănătate este degradată sau este constată afilierea copilului la grupuri cu un comportament predelincvent sau infracțional, autoritățile au obligația să adopte măsurile specifice.

„La nivelul DGASPC Arad a fost deja stabilit pentru anul 2017 un grafic al întâlnirilor pe care specialiștii noștri le vor avea cu asistenții sociali din fiecare primărie din județ pentru a fi analizate cazurile sensibile de la nivelul comunităților. Bârzava, Lipova și Sântana sunt primele localități programate. În acest sens sunt extrem de importante și Consiliile Comunitare Consultative pe care anul trecut, cu sprijinul Consiliului Județean Arad, am reușit să le reactivăm, și pe activitatea cărora ne bazăm și în anul în curs.” declară Erika Stark, directorul DGASPC Arad.

 

 

 

 

Concret, în cazul identificării unor semne de abuz, neglijență sau exploatare, specialiștii de la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pot oferi servicii de consiliere psiho-socială sau de natură juridică și se poate ajunge chiar la inițierea procedurilor prevăzute de lege, cum ar fi instituirea unor măsuri de protecție.

Din datele centralizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad din totalul de 1679 de copii, peste 1200 au un singur părinte plecat la muncă în străinătate, în timp ce peste 200 au chiar ambii părinți care au luat calea străinătății pentru a câștiga un trai mai bun.

DGASPC Arad va prezenta la întâlnirile cu asistenții sociali din primăriile din județ și concluziile unui studiu de nevoi de dezvoltare a serviciilor sociale din județul Arad, cu scopul de adaptare a tipului de servicii furnizate la nevoile identificate la nivelul comunităților locale.

 

Facebook Comments