În perioada 01.01.2016 – 30.06.2016, Comisariatul Județean Arad al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 756 inspecţii, dintre care 182 inspecţii planificate, conform planului anual de controale şi 574 inspecţii neplanificate.
În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate (după caz):
- 56 controale efectuate în urma sesizărilor,
- 84 controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior,
- 39 controale de identificare a unor obiective noi,
- 6 controale în urma autosesizării,
- 272 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu,
- 63 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare,
- 48 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judetean.
- 5 controale pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului
– 1 control pentru emiterea, prelungirea sau revizuirea actelor de reglementare
Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost:
– nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu
– neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor
– neluarea măsurilor de salubrizare a terenurilor neocupate productiv situate de-a lungul căilor de comunicație rutieră, feroviară și a cursurilor de apă.
În urma acestor controale, au fost aplicate 21 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 315.200 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ a fost în valoare de 50.000 lei, dată unei societăți comerciale pentru nerespectarea condițiilor impuse în actele de reglementare.
Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea respectării condițiilor din actele de reglementare și verificarea măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare.
O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în perioada 01.01.2016-30.06.2016 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor/sesizărilor. Astfel, din cele 79 reclamaţii inregistrate, majoritatea sesizărilor au vizat abandonările ilegale de deșeuri atât pe domeniul public, cât și pe terenurile private din județul Arad, disconfortul creat de poluarea atmosferică și poluarea fonică.
„Precizăm că în cursul acestei perioade nu au fost înregistrate poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu (apă, aer, sol).
O situație deosebită în această perioadă a constituit-o transferul ilegal de deșeuri din țările membre UE spre România. În cursul acestui an ne-a fost solicitat sprijinul în repetate rânduri în punctele de trecere a frontierei Nădlac, Nădlac II și Vărșand pentru a stabili dacă aceste transporturi de deșeuri îndeplinesc condițiile legale pentru a fi introduse în țară. Cu aceste ocazii s-a constatat că un număr de 12 transporturi deșeuri, având destinația societăți comerciale de pe teritoriul României nu au îndeplinit condițiile legale pentru a fi acceptate în țară, drept pentru care nu s-a permis intrarea în țară a acestor transporturi și au fost întocmite un număr de trei sesizări penale către organele de cercetare penală de pe raza teritorial administrativă a Județului Arad.
De asemenea, GNM-CJ ARAD a participat ca partener, în data de 22 iunie 2016, al Asociației de Dezvoltare Rurală AVANGARDE la un seminar interactiv cu titlul “ Păstrează curățenia în comuna ta”, în tabăra ortodoxă de păstrare a tradițiilor din comuna Covăsânț, județul Arad, alături de Asociația EDUCATIO, Școala cu clasele I-VIII “Corneliu Miloși” din Covăsânț, Primaria Covăsânț, unde comisarii GNM au susținut în fața elevilor de clasa I-VIII prezentări educative, interactive privind protejarea mediului înconjurător”, declară Monica Jitariu, Comisar șef al Gărzii de Mediu Arad.