MAZĂREA VERDE, PROPRIETĂŢI ŞI CONTRAINDICAŢII

by Cristian Dobre

Mazarea verde este plina de vitamine, minerale si antioxidanti. Previne si trateaza anemia, sindromul oboselii cronice, ischemia, infarctul, osteoporoza, infectiile cu helicobacter pylori, bolile renale si cancerul.

Mazarea verde este una din cele mai sanatoase leguminoase pe care nutritionistii ne indeamna sa o includem mai des in dieta. Boabele de mazare contin un sortiment unic de fitonutrienti cu efect protectiv asupra organismului.

Vitamina A (160g/portie)
Vitamine din complexul B (32% din DZR
Vitamina C (40% din DZR
Vitamina K (52% din DZR)
Fosfor (30% din DZR
Potasiu (22% din DZR)
Magneziu (15% din DZR)
Zinc (12,6% din DZR)
Seleniu

Mazarea verde – ce boli previne si trateaza
Anemia feripriva, sindromul oboselii cronice
Hipertensiunea, ischemia cardiaca, ateroscleroza, infarctul
Infectiile cu Helicobacter
Constipatia
Diabetul
Bolile renale
Osteoporoza
Cancerul (de san, ovarian, de col uterin, de prostata)

Proprietati terapeutice
Efecte antioxidante
In studiile realizate pana in prezent, mazare verde a aratat indeosebi proprietati antioxidante si anti-inflamatorii. Boabele de mazare verde sunt incarcate cu antioxidanti si substante anti-inflamatorii de tipul flavonoidelor, carotenoidelor, acizilor fenolici sau polifenolilor.

Un anti-inflamator cheie din mazarea verde este Omega-3. Cercetarile recente au aratat ca o ceasca de mazare verde contine 30 g de acizi grasi Omega-3 grasimi. Aceasta lista impresionanta de substante antioxidante si anti-inflamatorii sunt asociate de cercetatori cu un risc mai mic de boli inflamatorii, boli cardiovasculare, diabet sau artrita.

Mazarea verde scade riscul de cancer gastric
Mazarea contine un polifenol numit coumestrol – care a fost studiat pentru capacitatea de a combate cancerul de stomac. Un studiu realizat in Mexico a aratat ca un consum zilnic de mazare verde, impreuna cu alte legume proaspete, poate reduce in mod semnificativ riscul de cancer gastric.

Mazarea verde scade riscul de diabet
Inflamatiile cronice si stresul oxidativ cresc riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Din acest motiv, consumul de mazare verde a fost asociat cu un risc redus de hiperglicemie si diabet.

Mazarea verde contine in plus fibre si proteine, substante esentiale care ajuta la reglarea ritmului de digerare a alimentelor din corp, si implicit la scaderea timpului de transformare a zaharurilor si carbohidratilor in energie. Cu o mai buna reglementare a metabolismului carbohidratilor, nivelurile noastre de zahar din sange si insulina pot ramane stabile.

Ofera protectie impotriva bolilor de inima
Mazarea verde este un aliment benefic pentru inima. Pentru functionarea corecta a vaselor de sange, avem nevoie de o dieta bogata in alimente care contin antioxidanti. Acestea ofera protectie impotriva oxidarii colesterolului si bolilor inflamatorii. Formarea de placii arteriale incepe de la stresul oxidativ si inflamatiile excesive din corp. Aportul de acizi grasi Omega-3 si Vitamine din complexul B scad de asemenea riscul de probleme cardiovasculare. Mazarea verde este o sursa buna de Vitamina B2, B3, B6 si B9, cu efecte cardioprotectoare.

Contraindicatii
Persoanele care sufera de litiaza renala cu urati sau au un nivel mare de uree in sange, trebuie sa consume mazare verde cu precautie.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate